L'Enterprise Europe Network comptarà amb un pressupost de 4,5 milions d'euos d'aquí a 2025
L’Enterprise Europe Network comptarà amb un pressupost de 4,5 milions d’euros d’aquí a 2025

L’Enterprise Europe Network (EEN) donarà suport a més de 5.500 pimes catalanes en els pròxims tres anys. L’objectiu d’aquesta xarxa serà la d’impulsar la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència de les petites i mitjanes empreses del país. Així queda recollit en el pla operatiu 2022-2025 de l’EEN, una xarxa internacional cofinançada per la Comissió Europea. A Catalunya, l’Enterprise Europe Network està liderat per l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya. A més, l’EEN compta amb el suport de PIMEC i la Cambra de Comerç de Terrassa, que participen com a membres associats.

Aquest pla operatiu, presentat ahir dimarts als responsables de la Comissió Europea, tindrà un pressupost de 4,5 milions d’euros fins al 2025. Gràcies a aquest finançament, les pimes catalanes podran impulsar la innovació, la internacionalització i l’accés a subvencions europees. D’altra banda, el node de l’EEN a Catalunya contribuirà a la transformació de les empreses cap a la Indústria 4.0, facilitant l’accés a tecnologies disruptives. Per exemple la robòtica, les dades massives o la intel·ligència artificial. Addicionalment, aquesta iniciativa permetrà desenvolupar projectes d’R+D+I per crear noves solucions tecnològiques orientades a l’emergència climàtica.

L’Enterprise Europe Network contribuirà a la internacionalització de les pimes catalanes

La internacionalització de les empreses catalanes és una de les prioritats de l’actual Govern. Per això, l’Enterprise Europe Network també donarà suport a les pimes catalanes en matèria  d’exportació, gestió duanera i assessorament jurídic internacional. A més, l’agència ajudarà les empreses a trobar nous socis internacionals, mitjançant una plataforma compartida amb 600 organismes de suport a l’empresa de 60 països. Endemés, l’EEN organitzarà sessions de networking internacional per tal de connectar les petites i mitjanes empreses catalanes amb altres companyies internacionals, i obrir-les les portes a esdeveniments com el MWC.

L’Enterpise Europe Network actua com el principal instrument de les pimes catalanes per accedir a altres finançaments europeus, com l’Horizon Europe o l’EIC Acceletartor. En total, el 66% de les empreses catalanes que s’han beneficiat dels fons Green Deal han rebut el suport de l’EEN. Aquest fet, doncs, ha fet de Catalunya el tercer territori europeu amb més empreses i entitats que han accedit a finançament d’aquest programa.