Roger Torrent, durant la seva visita a les instal·lacions de PXI Automotive
Roger Torrent, durant la seva visita a les instal·lacions de PXI Automotive

L’empresa automobilística xinesa PXI Automotive obrirà la seva primera planta europea a Catalunya. La companyia ha adquirit recentment el 100% de les participacions de Mecàniques Troem, empresa catalana amb seu a Torelló. Gràcies a una inversió inicial propera al milió d’euros, PXI Automotive podrà mantenir els llocs de feina que ja generava la fàbrica. De fet, en preveu duplicar la plantilla durant el proper quinquenni. En aquest sentit, PXI Automotive va comptar amb el suport d’ACCIÓ per tal de gestionar el traspàs. El passat dijous, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va visitar les noves instal·lacions de la companyia xinesa a Catalunya.

El director General de PXI Automotive Spain, David Prats, ha informat que l’empresa va comprar Mecàniques Troem perquè «va haver-hi sintonia des del primer dia». Per això, assegura que es tracta «d’un acord profitós per les dues bandes». A partir d’ara, assegura Prats, l’objectiu de PXI Automotive serà «fer créixer la planta de Torelló portant-hi altres clients mundials del grup PXI Automotive, i aprofitant totes les sinergies que es puguin establir».

A partir d’ara, i durant el mes de novembre, la companyia posarà en marxa un nou centre de producció a Sant Pere de Torelló. La planta tindrà una superfície de 2.700 m² destinada a la fabricació de tubs corbats i peces de mecanitzats. A més, ampliarà el seu catàleg de producció amb altres components de l’automoció. Tot plegat, PXI Automotive espera tancar l’any amb una facturació superior als 3,5 milions d’euros. Es tractaria d’un increment del 25% respecte de l’exercici anterior. El seu director General informa que, durant els cinc anys vinents, l’empresa preveu triplicar aquesta xifra i duplicar la seva actual plantilla de 29 treballadors.

«Aquest és un exemple del model de reinversió industrial que el nostre país necessita»

Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball

Així doncs, en el trasllat de PXI Automotive a Catalunya hi ha jugat un paper molt important ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Concretament, l’empresa ha rebut el suport de Catalonia Trade & Investment, àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ. Aquest departament, amb 40 oficines repartides tant a Catalunya com a la resta del món, ofereix assessorament integral a les empreses estrangeres per traslladar-se al territori.

La captació d’inversions estrangeres és una de les prioritats de l’actual Executiu. De fet, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va viatjar al Regne Unit la setmana passada per reunir-se amb representants i directius de companyies amb potencial per traslladar-se a Catalunya. Donat el compromís del Govern amb aquest tipus d’iniciatives, doncs, el conseller va visitar les noves instal·lacions de PXI Automotive. Durant la seva visita, va destacar que «aquest és un exemple del model de reinversió industrial que el nostre país necessita, especialment en un sector tan important i estratègic com el de l’automoció». En aquest sentit, va afegir que «des del Govern, per mitjà d’ACCIÓ, apostem per fer costat al nostre teixit industrial oferint suport directe i facilitant la materialització de projectes com el de PXI Automotive».

PXI Automotive, una empresa de referència internacional a l’automoció

PXI Automotive és una empresa d’automoció amb seu a Suzhou, la Xina. Compta amb fàbriques tant al Gegant Asiàtic com a Mèxic i, principalment, treballa per una quinzena de proveïdors d’automoció de referència mundial. Amb una inversió inicial propera al milió d’euros, ara expandirà la seva presència internacional amb un nou equipament a Catalunya. Segons David Prats, la presència d’un clúster automobilístic a Catalunya ha estat un factor «sens dubte rellevant» per la decisió de la companyia de traslladar-s’hi.

Mecàniques Troem, per la seva part, és una empresa dedicada a l’embotició profunda de metalls i l’estampació en fred. Amb seu a Torelló, Osona, també exportava part de la seva producció, sobretot a França i Polònia. La seva absorció per part de PXI Automotive arriba en un moment en el qual Mecàniques Troem estava explorant la possibilitat d’una venda. Per això, ambdues entitats van poder arribar a un acord beneficiós per les dues parts. A més, la nova empresa mantindrà totes les persones que ja estaven empleades. D’altra banda, la posició de referència de PXI Automotive al mercat internacional permetrà ampliar les exportacions a molts més països.