Els radars i la tecnologia 5G tenen moltes aplicacions en la mobilitat urbana
Els radars i la tecnologia 5G tenen moltes aplicacions en la mobilitat urbana | ACCIÓ

La companyia catalana Nextium by Idneo ha implementat a Bournemouth, Anglaterra, la seva tecnologia 5G per comptar passatgers dins dels vehicles. D’aquesta manera, Nextium by Idneo permet verificar el nombre de passatgers als taxis. La finalitat d’aquesta eina és la de comprovar que els automòbils compleixen els requisits per a circular en zones prioritàries de vianants. Es tracta d’una tecnologia en fase de prova pilot, amb l’objectiu de ser utilitzada en altres mitjans de transport públic, com els autobusos.

Nextium by Idneo és una empresa especialitzada en les tecnologies de monitoratge contactless, sobretot enfocades a interiors de vehicle. El seu projecte va ser possible gràcies a l’aposta de Bournemouth per la innovació i la digitalització. I és que la ciutat britànica disposa d’un districte amb connexió 5G on s’estan desenvolupant tota mena de proves pilot d’eficiència urbana. Per tal de portar a terme aquesta iniciativa,  la companyia ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Mitjançant l’Oficina de Comerç Exterior i Inversions a Londres, van poder contactar amb el Bournemouth, Christchurch and Poole Council (BCP Council), l’autoritat municipal que ha contractat els serveis.

«Aquest projecte va en la direcció de disminuir la contaminació, promoure el transport públic i el car sharing, així com ajudar a reduir el volum de trànsit rodat»

Jordi Vila-Planas, supervisor d’innovació de Nextium by Idneo

El supervisor d’innovació de Nextium by Idneo, Jordi Vila-Planas, explica que «aprofitant la infraestructura del BCP Council, quan el taxi arriba a la zona el dispositiu indica a la xarxa els ocupants que porta i, si supera el llindar mínim d’ocupació, se li permet el pas». Segons afirma, aquest projecte «va en la direcció de disminuir la contaminació, promoure el transport públic i el car sharing, així com ajudar a reduir el volum de trànsit rodat».

D’altra banda, Vila-Planas assegura que la companyia ja treballa en una segona fase per exportar aquesta tecnologia als autobusos de la ciutat. Això permetrà, tal com indica «tenir informació en temps real que faciliti la millora de les rutes o detectar pics de demanda per ajustar els recursos necessaris per cobrir-la». El supervisor d’innovació de Nextium by Idneo també destaca el potencial de la seva eina per captar paràmetres biomèdics dels passatgers. Així, la tecnologia detectar en temps real la freqüència respiratòria i la somnolència del conductor, activant una alarma en cas que fos necessari.

Nextium by Idneo, nou cas d’èxit d’empresa catalana que ajuda a opimitzar la mobilitat a Europa

De cara al futur, Nextium by Idneo buscarà ampliar l’abast d’actuació de la seva tecnologia 5G. A partir d’ara, col·laboraran amb un destacant fabricant d’automoció per a instal·lar sistemes de detecció d’infants dins dels vehicles aparcats. A més, planifiquen la diversificació de mercats per treballar en sectors addicionals a l’automoció, com per exemple l’aviació, el transport ferroviari o la telemedicina. Ubicada a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Nextium by Idneo es va posar en marxa l’abril de 2021 i ja compta amb una seixantena de treballadors. L’empresa s’enfoca plenament al mercat internacional, amb unes vendes a l’exterior que superen el 90% del total.

Es tracta d’un nou cas d’èxit d’empreses tecnològiques catalanes que porten a terme projectes innovadors en matèria de mobilitat urbana a l’estranger. Així, la companyia vallesana segueix l’exemple de Cooltra, que aquest 2022 ha arribat a 50.000 usuaris de motos elèctriques compartides a París.