La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, van presentar ahir el programa de suport a la indústria de l’automoció i la mobilitat. L’objectiu del pla és ajudar a reconvertir més de 211 empreses del sector, així com consolidar el 74% dels llocs de treball. A la roda de premsa, la consellera Chacón es va assegurar que “ens preocupa i ens ocupa especialment el sector de l’automoció perquè s’enfronta a la tempesta perfecta. No volem generar una alarma però sí una alerta, ja que estem parlant de més de 140.000 llocs de treball a Catalunya”.

Portar a terme les mesures establertes al pla de suport de la Generalitat requerirà una inversió de 20 milions d’euros el 2020. La consellera ha reafirmat que aquest “és un tema prioritari pel país i des del Govern de la Generalitat volem que un sector que ha estat líder a Catalunya es pugui reconvertir per seguir sent un referent en la creació de riquesa i llocs de treball.”
Els quatre àmbits del pla de suport a la indústria de l’automoció i la mobilitat
Aquestes mesures aniran enfocades en quatre grans àmbits, per als que es portaran a terme un total de 48 mesures específiques.
El primer àmbit d’actuació serà el de la innovació i els nous models de negoci. Entre moltes altres mesures, està previst finançar el desenvolupament de nous models i oportunitats de negoci. A més, es reforçaran els ajuts Nuclis i INNOTECH a la recerca i el desenvolupament per a la indústria de l’automoció i de la mobilitat.
Un altre àmbit d’actuació serà el de la internacionalització i la inversió. En aquest sentit, es destinaran esforços per tal de captar inversions estrangeres per als sectors de l’automoció i la mobilitat. També s’impulsarà IDIADA com centre de referència internacional en la mobilitat connectada i autònoma.
El tercer àmbit d’actuació anirà enfocat al talent, l’ocupació i la responsabilitat social. Una de les prioritats serà l’elaboració d’un nou mapa de riscos laborals derivats de la indústria del vehicle elèctric. D’altra banda, s’investigaran les noves competències professionals que necessitaran l’automoció i la mobilitat del futur.
Finalment, el programa de la Generalitat també impulsarà noves infraestructures, marc regulador i estímul de demanda. Per això, es crearà una nova unitat per a la transformació de la indústria de la mobilitat. A més, s’ampliarà el pla PIRVEC per ampliar el nombre de punts de recàrrega pel vehicle elèctric.
El sector de l’automoció
L’automoció és un sector de gran importància per l’economia catalana. En total, dóna feina a 143.000 persones i factura 23.800 milions d’euros, un 10% del PIB català. A més, les exportacions de l’automoció catalana generen el 23,2% del total de les exportacions de l’Estat espanyol. Malgrat que actualment el sector es troba en una excel·lent posició, l’automoció i la mobilitat es troben en una situació de canvi de cara als anys vinents.
Es tracta d’un sector que ha evolucionat molt ràpidament en els darrers anys. El vehicle connectat i autònom, l’electromobilitat o els límits d’emissions establerts per la UE són alguns dels reptes als quals haurà de fer front l’automoció catalana. En aquest context, el programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció s’ha elaborat tenint en compte les necessitats de tots els agents socioeconòmics. En total, s’han realitzat una cinquantena de reunions amb el Consell Català de l’Empresa (Foment, Pimec, UGT i CCOO), el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, els grans fabricants d’automòbils i empreses de la indústria auxiliar, els centres tecnològics i operadors del sistema, entre d’altres.
El Departament d’Empresa i Coneixement a través de la Direcció General d’Indústria ha realitzat un estudi sobre el sector a Catalunya. Aquest estudi ha conclòs que un total de 211 empreses hauran d’implementar innovacions per tal de mantenir-se a la cadena de valor. Aquestes empreses en situació de risc facturen el 80,5% del total i ocupen el 73,71% del total de l’ocupació.