Representants d'ANFAC, SERNAUTO, FACONAUTO i GANVAM, els quatre grans clústers de l'automoció espanyola
Representants d’ANFAC, SERNAUTO, FACONAUTO i GANVAM, els quatre grans clústers de l’automoció espanyola | SERNAUTO

 

L’automoció espanyola ha demanat al govern de l’Estat mesures efectives perquè el sector pugui superar la crisi causada per la Covid-19. De fet, en una roda de premsa conjunta, quatre dels grans clústers del sector (ANFAC, SERNAUTO, FACONAUTO i GANVAM) han qualificat la situació “d’insostenible”. Les quatre associacions d’automoció han criticat que les darreres mesures del govern de l’Estat no vagin en consonància amb el Pla d’Impuls a la Cadena de Valor del Sector de l’Automoció. En aquest sentit, afirmen que “el sector veu que les mesures promeses no es posen en marxa o ho fan de manera ineficient”.

Les empreses del sector també han demanat “claredat i compromís” per part de les administracions. Segons afirmen, “cal unificar el diàleg en una sola veu per evitar ineficiències entre administracions”. Així, asseguren, es podrà “recuperar el diàleg i la unitat d’acció que van permetre impulsar el Pla d’Impuls a la Cadena de Valor del Sector de l’Automoció“.

Els clústers de l’automoció espanyola demanen activar “les mesures adequades”

L’automoció afirma que s’exposa a una “crisi perllongada”, que podria tenir un fort impacte a les inversions i l’ocupació. Per això, el sector demana a l’Estat estratègies de desenvolupament i innovació per atreure les inversions i aprofitar els fons de recuperació europeus. Els clústers asseguren que “és urgent activar les mesures adequades per no perdre l’oportunitat històrica que suposen aquests fons europeus”. Segons el sector, el Pla d’Impuls a la Cadena de Valor del Sector de l’Automoció, aprovat el juny, ha de ser el marc de referència per aquestes mesures. Aquest Pla, afirma el comunicat, “era una estratègia adequada, que considerava l’automoció com un sector estratègic per l’economia espanyola”. A més, el document “posava en marxa iniciatives de curt, mig i llarg termini, enfocades en la recuperació i la transformació del sector cap a la mobilitat del futur”.

Tanmateix, ANFAC, SERNAUTO, FACONAUTO i GANVAM han avisat que les mesures establertes fins al moment “no responen a aquest model”. Posen com a exemple la pujada de l’Impost de Matriculació, que tindrà, segons els clústers “un impacte negatiu en la recuperació del sector”. Igualment, l’automoció espanyola ha criticat els plans RENOVE i MOVES II, afirmant que “no estan complint els objectius per tenir poca dotació, ser complexes en la seva aplicació o tenir un repartiment que no va d’acord amb el mercat”. A més, els fabricants afirmen que estan trobant “diferents interlocutors amb diferents models que es mostren incompatibles”. Per això, demanen parlar “amb un interlocutor únic situat al màxim nivell”.

L’automoció espanyola assegura que “sense demanda no hi ha recuperació”

La màxima prioritat a curt termini, segons el sector, segueix sent la d’impulsar la demanda, ja que “sense demanda no hi ha recuperació del sector”. Els clústers han recordat que “el sector no pot permetre’s un 2021 amb les mateixes xifres amb les quals tancarà aquest 2020”. Si es dóna el cas, la no reactivació de la demanda comportarà greus conseqüències per l’automoció. Per exemple, l’envelliment del parc automobilístic o l’ajornament de la descarbonització de la mobilitat.

En aquest sentit, les associacions de l’automoció han recordat la importància de l’automoció per l’economia espanyola. Es tracta d’una indústria “que representa l’11% del PIB i dóna feina al 9% de la població activa”, indiquen. Els clústers també han recordat que “el sector ha treballat durant la crisi per la seguretat dels seus treballadors i pel manteniment de l’ocupació”. A més, han reivindicat el sector com “un aliat lleial de les administracions”, ja que “ha treballat durant la crisi per la seguretat dels treballadors i el manteniment de l’ocupació”.

Invertir en R+D+I i una nova fiscalitat, les altres demandes del sector

Un altre dels reclams de l’automoció espanyola és l’increment en la inversió en R+D+I, així com en “projectes industrials lligats a la mobilitat segura, sostenible i connectada”. El sector també reclama “impulsar la desgravació fiscal de la innovació, també per les empreses més grans”. Només així, afirmen, es podrà encetar la renovació de la indústria “amb plenes garanties”. Addicionalment, els clústers han indicat la urgència d’activar mesures que garanteixin “la visió de futur i posicionament global de la indústria”. Aquestes mesures permetrien, segons indiquen, “continuar atraient nous projectes i inversions de caràcter internacional, retenir el talent i reconvertir els perfils professionals necessaris per a la transformació”.

Per tot això, ANFAC, SERNAUTO, FACONAUTO i GANVAM han demanat que la Mesa de l’Automoció, liderada pel ministeri d’Indústria, “compleixi la seva funció”. També reclamen la posada en marxa “dels necessaris i anunciats grups de treball per activar el model de futur que necessita el sector”.