La cinquena edició del Fòrum de l’Aliança per la Formació Professional Dual va posar de manifest els avantatges d’aquest model formatiu. A l’acte, celebrat al Museu de les Aigües de Cornellà, també es va fer èmfasi a la necessitat de comunicar aquests avantatges a la societat. De fet, segons dades de l’Aliança per l’FP Dual, aquest format educatiu té un índex d’inserció laboral del 70%. Amb la combinació de classes teòriques amb pràctiques a empreses, la Formació Professional Dual ofereix als estudiants un ventall de coneixements i experiència molt ampli. El V Fòrum de l’Aliança per l’FP Dual va estar coorganizat per la Fundació Bertelsmann i Suez Spain, amb la col·laboració de la Fundació BCN FP.

L’acte inaugural del congrés va comptar amb la presència de Josep Bargalló, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya. També hi va participar Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball Nacional i vicepresident de la CEOE. A més, hi van participar els coorganitzadors Francisco Belil, vicepresident de la Fundación Bertelsmann, i Angel Simón, vicepresident de Suez. Finalment, també en va formar part José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya i Mariano Carballo, director de l’Instituto Nacional de las Cualificaciones (INCUAL).

Diverses personalitats que van inaugurar el V Fòrum per l'Aliança de la FP Dual
L’acte va esta inaugurat per (d’esquerra a dreta) Mariano Carballo, Josep Sánchez Llibre, José Luis Bonet, Francisco Belil, Josep Bargalló i Angel Simón. Fotografia: Aliança per l’FP Dual

 

Més de 400 experts dels sectors empresarial, educatiu i dels mitjans de comunicació van assistir al Fòrum. L’acte va centrar el debat sobre la projecció i la validesa de l’FP Dual, sobre la qual es van celebrar diversos debtas i xerrades. Durant les intervencions inicials es va posar de manifest la necessitat d’una major difusió dels beneficis de l’FP Dual, tant per les empreses com pels estudiants. Especialment, per als estudiants menors de 25 anys, que a l’Estat tenen una taxa d’atur del 33%. En aquest sentit, la modalitat dual ofereix una inserció laboral del 70%.

Josep Bargalló: “L’FP Dual necessita que hi creguem més en ella”

El conseller d’Educació Josep Bargalló va remarcar el valor de l’FP Dual tant pels alumnes com per la societat. En paraules de Bargalló, “estem convençuts de que tenim una gran eina a les nostres mans. Ambtot, necessita que hi creguem més en ella, i entre tots hem de contribuir a enfortir-la i millorar-la. Perquè el progrés de la Formació Professional Dual és sinònim del progrés del país i de tota la societat”.

El vicepresident de Suez Angel Simón també va destacar l’FP Dual com “una nova via de col·laboració que aporta valor afegit a la formació. Combina el coneixement de les empreses amb la planificació d’una oferta formativa a justada a la realitat laboral de la societat”.

D’altra banda, Francisco Belil, vicepresident de la Fundación Bertelsmann, es va mostrar “molt orgullós dels avenços de l’FP Dual. Després de sis anys des de la seva implementació, continua responent a les necessitats del mercat laboral, que cada cop demanda més titulats tècnics”.

El desconeixement, un dels principals obstacles per a la implantació del model

Els diferents ponents van indentificar la falta de coneixement sobre els avantatges del model dual com a gran obstacle per a la seva implantació a la societat. Difondre els seus beneficis és un factor molt important per tal d’evitar que el desconeixement sigui una barrera d’entrada. A més, també es va posar èmfasi en la dificultat de les empreses més petites per adoptar aquest model.

En aquest sentit, Belil va assenyalar que “perquè el model sigui sostenible, cal que la col·laboració entre empreses i centres educatius sigui encara més estreta. És necessari donar suport a les companyies que tenen més dificultats, sigui per desconeixement o per manca de recursos”.

Des del Consorci de Formació Professional d’Automoció creiem en la Formació Professional com a eina de transformació laboral i social. La Generalitat posa a la teva disposició un cercador de programes d’FP Dual. D’altra banda, el centre tecnològic Eurecat Academy compta amb una àmplia oferta formativa de cursos tècnics.