Consorci de Formació Professional d'Automoció

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha presentat el seu projecte d’explotació del Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell (CFPA). A partir d’ara, aquestes instal·lacions esdevindran el Campus de la Mobilitat Sostenible UPC-Martorell. L’anunci va arribar el passat dilluns 20 de juny, durant la jornada Automoció i mobilitat sostenible a la UPC. D’aquesta manera, la reputada institució acadèmica ha presentat davant el sector com traurà el màxim profit a les instal·lacions, després que el març passat la Generalitat li adjudiqués la gestió i explotació de les instal·lacions durant els quinze anys vinents.

Segons ha explicat la UPC, el Campus de la Mobilitat Sostenible UPC-Martorell serà «un element clau de suport a la transformació del sector, amb un centre que oferirà un catàleg de formació professional innovador i de referència internacional amb itineraris formatius acreditables i acumulatius, adaptat a la transformació de la mobilitat». En aquest espai s’oferirà formació professional inicial, formació professional per a l’ocupació i formació continuada per a les empreses del sector de l’automoció. A més, es farà una gran aposta per la modalitat dual, un model d’FP que combina l’aprenentatge a l’aula amb la pràctica professional en empreses reals. D’altra banda, es facilitarà que l’Administració pugui experimentar amb les oportunitats que ofereix la nova Llei Orgànica d’Ordenació i Integració de la Formació Professional.

Una oferta formativa basada en 6 eixos principals

El nou campus tindrà capacitat de materialitzar complicitats amb les empreses del sector i amb els seus tècnics i operaris. Sobre aquest compromís, es generarà un volum important de formació, sobretot en les matèries clau de la transformació del sector. El centre també acollirà empreses emergents, afavorint l’emprenedoria, i serà un espai de referència per a actes i agents del sector. Així mateix, representarà una peça rellevant en el reciclatge de persones desocupades del sector. En aquest sentit, s’oferiran certificats de professionalitat i especialitats formatives de nivell més avançat. Igualment, el centre acollirà activitats desenvolupades per entitats del sector que requereixin l’ús dels seus espais i equipaments.

Els eixos formatius (2022-2024) del Campus de la Mobilitat Sostenible de la UPC a Martorell s’estructuren en els següents àmbits:

  • Fabricació avançada: robòtica i sensòrica, ciberseguretat, internet de les coses i big data, intel·ligència artificial i machine learning, integració de sistemes d’informació, gestió de l’energia i manteniment assistit per ordinador.
  • Processos i materials avançats: materials compostos, nous materials, fabricació additiva i híbrida i tecnologies d’unió.
  • Cadena de subministrament: logística 4.0, traçabilitat i gestió de les cadenes de subministrament.
  • Sostenibilitat i descarbonització: combustibles alternatius, vehicle elèctric i bateries, hibridació i economia circular.
  • Vehicle autònom i connectat: conducció autònoma, seguretat activa, infotainment i serveis, sensòria i vehicle connectat, i ciberseguretat.
  • Innovació en mobilitat: servilització, mobilitat com a servei (MASS), nous models de negoci, i evolució dels requeriments del client.

Gràcies a aquest projecte, la UPC, amb el suport del Consorci de Formació Professional d’Automoció, el CFPA esdevindrà un centre de referència per a liderar la transformació de la indústria automobilística, incorporant les noves tecnologies i criteris de sostenibilitat mediambiental.