Els semiconductors són un component essencial per a moltes indústries en l'actualitat, entre elles l'automoció
Els semiconductors són un component essencial per a moltes indústries en l’actualitat, entre elles l’automoció | EL PERIÓDICO

 

La Unió Europea vol esdevenir un productor important de semiconductors d’aquí a 2030. Tant és així, que de cara al 2025 espera produir el 20% del volum total d’aquests components. Aquest objectiu forma part del seu full de ruta 2030 Digital Compass. Mitjançant aquesta iniciativa, la UE marca els principis digitals que ajudaran a promoure els seus valors dins l’ecosistema virtual. Aquest impuls a la producció de semiconductors, a més, anirà orientat a reduir la dependència comercial d’altres potències, com ara la Xina o els Estats Units.

Alhora, aquesta estratègia digital planteja l’objectiu de fabricar el primer ordinador quàntic per al 2025. S’espera que aquesta tecnologia, encara en desenvolupament, canviï de manera radical diversos sectors altament tecnològics, com la medicina o la mobilitat intel·ligent.

La UE, decidida a liderar la indústria dels semiconductors

Amb la nova estratègia digital, la UE intentarà produir els semiconductors amb millors prestacions del mercat mundial. Segons avança l’agència Reuters, la Unió Europea s’ha marcat l’objectiu de «produir, com a mínim, el 20% del volum global». El mateix mitjà assegura, citant un document redactat per la Unió Europea, que aquest projecte permetrà «una reducció de la dependència amb altres països, i permetrà a la UE convertir-se en sobirana digital i assegurar els interessos europeus».

L’aposta de la UE per la producció de semiconductors arriba després d’un any marcat per l’escassetat d’aquests materials. Un fort i inesperat increment de la demanada, acompanyat d’un descens a la producció d’aquests materials, va alterar l’activitat a les fàbriques de molts sectors. Per exemple Seat, que va haver de negociar un ERTO amb els seus treballadors perquè la manca d’aquests materials va limitar notablement la capacitat productiva de la planta de Martorell.

La Unió Europea també aposta per la computació quàntica

Un altre dels eixos d’aquest projecte és el d’impulsar la creació del primer ordinador quàntic de la Unió Europea de cara al 2025. El document redactat per la UE defineix aquesta tecnologia com un vector de canvi per desenvolupar noves solucions de mobilitat, fins i tot vinculades amb la conducció autònoma. A més, aquesta tecnologia tindria aplicacions a molts altres sectors, com ara la medicina o la genètica.

Pel que fa a l’automoció, la computació quàntica tindrà un gran nombre d’aplicacions i beneficis. Per exemple, permetrà prevenir i solucionar embussos de trànsit, o bé millorar el rendiment de certs components d’automòbils. El 2030 Digital Compass, doncs, contempla el desenvolupament d’aquesta i moltes altres tecnologies transformadores, com ara el 5G o la informàtica en núvol. Tanmateix, aquesta iniciativa està pendent de ser aprovada pel Parlament Europeu.