Consorci de Formació Professional d'Automoció

La reindustrialització de l’antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona és una realitat. Així doncs, l’empresa Silence ha rebut l’aprovació per a poder iniciar les seves activitats en aquestes instal·lacions. En total, Silence ocuparà una extensió de 61.078 m² dins de la planta. D’altra banda, el fabricant de vehicles elèctrics ja ha contractat els primers 9 empleats de Nissan, segons l’acord signat entre la companyia i la representació dels treballadors.

Paral·lelament, Nissan ha rebut l’autorització perquè el seu Centre Tècnic pugui continuar la seva activitat al recinte de la Zona Franca. Es tracta d’un equipament amb una extensió de 38.438 m² i que dona feina a 287 persones. Les properes accions per prosseguir amb la reindustrialització de Nissan es prendran després de l’estiu. Així, al setembre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) encetarà els tràmits necessaris per resoldre el concurs públic per a la gestió de la parcel·la de la Zona Franca.

A banda d’això, la Comissió de Reindustrialització ha aprovat la renovació dels seus càrrecs que, des d’un començament, han estat rotatoris. Per tant, el nou president de la mesa és Miguel Ruiz, del Sindicat SIGEN-USOC. La Vicepresidència Primera correspon a Raül Blanco, secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Finalment, Frank Torres serà, responsable de les Operacions Industrials de Nissan a Espanya, serà el vicepresident segon.

«És una molt bona notícia que Silence comenci a treballar a la Zona Franca amb un projecte vinculat a la mobilitat sostenible»

Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya

Sobre el procés de reindustrialització, Natàlia Mas, directora general d’Indústria de la Generalitat, reconeix que «encara queda feina per fer». Tanmateix, Mas considera «molt bona notícia» l’inici de les activitats industrials de Silence a la Zona Franca. Així, ha definit aquesta iniciativa com «un projecte vinculat a la mobilitat sostenible, que aglutina els valors que volem per al futur industrial de Catalunya». Per aquesta raó, la directora general d’Indústria ha recordat que «des del Govern hem defensat sempre la necessitat de garantir la continuïtat industrial d’alt valor afegit, que garanteix una ocupació de qualitat». En aquest sentit, Mas conclou que l’arribada de Silence a la Zona Franca «és una passada endavant en aquesta direcció».

Segons Raül Blanco, nou vicepresident primer, l’èxit en l’adjudicació a Silence dels terrenys «és el fruit del compromís conjunt de les Administracions, el Consorci de la Zona Franca i els treballadors i la Direcció de Nissan». Es tracta, en les seves paraules, dels primers èxits «després de dos anys de treballar molt intensament i de consensos molt laboriosos». Per això, Blanco ha agraït el Consorci de la Zona Franca «per la seva tasca a l’hora de fer realitat aquests projectes». A més, el secretari general d’Indústria i PIME ha celebrat el compromís de Nissan i Silence amb el procés de reindustrialització. «Silence esdevé hereu de l’automoció a la Zona Franca, el cor industrial de Barcelona», ha assegurat.

«Continuem esforçant-nos perquè el procés sigui ràpid i de compliment amb els acords assolits amb el consens absolut de la Comissió de Reindustrialització»

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona

Per la seva part, Pere Navarro ha afirmat que «hem donat una passada definitiva per a iniciar la reindustrialització a la parcel·la que ocupava Nissan». El delegat especial de l’Estat al CZFB explica que «encara destinem tots els nostres esforços perquè el procés sigui el més ràpid possible». A més, Navarro destaca la feina del Consorci per a assolir una reindustrialització «amb totals garanties legals que compleixi els acords assolits amb el consens absolut dels integrants de la Comissió de Reindustrialització». Finalment, Pere Navarro ha reivindicat el compromís del CZFB en la recuperació de la pèrdua de llocs de treball derivada de la marxa de Nissan.

D’altra banda, Carlos Sotelo, conseller delegat de Silence, ha expressat la seva satisfacció pel fet que Silence sigui «la primera companyia que contribuirà a la reindustrialització a la creació d’ocupació aquí, a la Zona Franca». En aquest sentit, espera que la seva companyia ajudi a «transformar el sector de l’automoció cap a un model zero emissions i amb propostes innovadores».

Sobre aquest fet, Frank Torres ha recordat la feina diària, per a assegurar la reindustrialització de Nissan «mitjançant un projecte industrial sòlid i de futur». Torres també s’ha referit a la continuïtat del Centre Tècnic de Nissan a Barcelona. En la seva opinió, «és una gran notícia per a tots els empleats de Nissan, per a la continuïtat de la marca a Espanya i també per a les universitats i empreses amb les quals col·laborem per a impulsar la innovació tecnològica».