
La patronal del motor alerta que l’Euro 7 afectarà durament a Espanya i es tancaran fàbriques si no es modifica.
Els fabricants europeus assenyalen, al seu torn, que tindrà un impacte mínim en la reducció d’emissions i que només el 10% del parc automòbil el 2035 estarà sotmès a la normativa.
El president d’Anfac, la patronal espanyola de fabricants de cotxes i camions, Wayne Griffiths, ha insistit aquest dimarts en la importància que té per a la indústria espanyola que es modifiqui la normativa d’emissions Euro 7. “No estem en contra de l’Euro 7, que es baixin les emissions, però això ha de ser en un temps i una forma que tingui sentit. Com està actualment, hauríem de tancar fàbriques a Espanya, perquè aquí fabriquem cotxes petits”, ha indicat també el president de les marques Seat i Cupra, en un acte organitzat per Nueva Economía Fórum.
Tal com es troba actualment la nova normativa europea, els cotxes petits es veurien obligats a introduir complexos sistemes de reducció d’emissions que avui no tenen, ja que, en ser petits, de per si emeten menys que els grans. En un cotxe de petites dimensions d’una marca generalista, el cost d’introduir aquests catalitzadors podria fer que aquests vehicles deixessin de ser atractius per al públic general, segons les automobilístiques. “El nivell d’inversió i de cost per al client pot ser de 2.000 euros. Si el parc automòbil espanyol ja de per si no s’està renovant, sent un dels més vells d’Europa, no es renovarà si s’apuja el preu dels cotxes en 2.000 euros. Les repercussions de la norma poden ser enormes per al país”, ha explicat Griffiths.
Aquesta normativa s’ha de suposar que haurà d’entrar en vigor a mitjans del 2025, però el sector confia que el debat s’allargui i hi hagi una pròrroga. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va assenyalar la setmana passada que confia que la norma es retardi fins al 2027, donant així dos anys més de marge al sector, que es queixa tant del poc marge que resta fins a l’entrada en vigor de la norma com del poc temps en què estarà funcionant, ja que es suposa que el 2035 ja no es podran matricular vehicles de combustió (amb l’excepció dels cotxes que usin combustibles sintètics, una tecnologia massa cara encara).
Així doncs, Acea, la patronal europea de fabricants de cotxes, ha indicat aquest dimarts que el 2035, només un 10% del parc automòbil (31,7 milions de cotxes) europeu seran vehicles de combustió subjectes a la norma Euro 7. La majoria, indica Acea, seran de zero emissions, amb 162,8 milions d’unitats, seguit d’un gran grup de vehicles, uns 117,5 milions, que matriculats sota l’Euro 6 o anteriors.
“Un estudi recent estima que això donarà com a resultat una reducció màxima del 4% en les emissions d’òxid de nitrogen. Malgrat els beneficis ambientals mínims, els estàndards Euro 7 tindrien repercussions significatives per a les inversions de consumidors i fabricants en tecnologies de zero emissions”, ha dit Acea.
Per la seva banda, l’associació ecologista Transport & Environment advoca per endurir la normativa Euro 7. “Malgrat l’eliminació gradual dels automòbils amb motor de combustió interna el 2035, es vendrà una gran quantitat de vehicles de combustió altament contaminants a Europa abans de la seva eliminació gradual. L’única forma d’abordar la seva contaminació és a través de nous i ambiciosos estàndards d’emissions contaminants en l’Euro 7”, va indicar el passat mes de novembre Transport & Environment, que va alertar que cada any moren 70.000 europeus a conseqüència de la contaminació de l’aire produïda pels cotxes.