La descarbonització, la connectivitat i la conducció autònoma són les principals tendències que estan impulsant la innovació tecnològica en el sector de la mobilitat. En aquest sentit, la Unió Europea s’ha proposat com a objectiu assolir la neutralitat climàtica abans de 2050. Aquesta fita requereix reduir en més d’un 90 % les emissions en el transport.

Amb motiu de la celebració de l’eMobility Expo World Congress a València, David Pardos, cap de Desenvolupament de Negoci de l’equip Mobilitat del centre tecnològic Eurecat, ha destacat que “la mobilitat sostenible i descarbonitzada és una tendència molt important en la societat actual, tant en el transport de persones com en el de mercaderies, sigui per terra, mar o aire”.

No obstant això, Pardos ha assenyalat que “hi ha alguns reptes associats que s’han de tenir en compte i que estem treballant per solucionar, com ara la manca d’infraestructures de recàrrega, la falta de matèries primeres per a la fabricació de les bateries, el desenvolupament de piles de combustible d’hidrogen i, sobretot, els elevats costos”.

Des de la seva perspectiva, “estem passant d’un model de propietat a un model de pagament per ús, on l’usuari és el centre i la mobilitat es desplaça d’un model centrat en el producte a un model centrat en el servei i la multimodalitat, no només en el cotxe”. Aquesta evolució té un gran potencial, ja que “el vehicle s’utilitza molt poc, perquè la major part del temps es troba parat o aparcat i, a més, ens estalviem, entre altres coses, la inversió en la compra, el cost del seu aparcament o el seu manteniment”.

Connectivitat i conducció autònoma

La connectivitat entre vehicles pot proporcionar informació en temps real sobre possibles incidents a la carretera, com ara accidents, la presència d’un altre vehicle avariat o incidents de trànsit o meteorològics, entre altres. També hi ha la connectivitat entre els vehicles i la infraestructura, com a senyals de trànsit o semàfors, i entre els ocupants i el món exterior, de manera que es pugui treballar o gaudir d’activitats d’entreteniment o lleure mentre es viatja.

Una altra tendència de futur és que desaparegui el conductor i sigui el vehicle el que porti les persones i les mercaderies d’un lloc a un altre, de manera autònoma i prenent les seves pròpies decisions, com per exemple els robotaxis o els eVTOL (de l’anglès electric Vertical Take-Off and Landing) que es desenvolupen actualment. Moltes empreses de transport i mobilitat treballen en aquesta línia tot i que “encara queda camí per recórrer sobretot pel que fa a la seva regulació i al canvi d’hàbits de la societat actual”, especifica el cap de Desenvolupament de Negoci de l’equip Mobilitat d’Eurecat.

D’altra banda, segons detalla David Pardos, “la necessitat de transformació digital i la importància cada cop més rellevant del software i de la diferenciació davant de la competència fa que el sector estigui en constant evolució i desenvolupant productes i serveis amb elevats components innovadors”.

Totes aquestes dinàmiques dibuixen un escenari marcat per “la ràpida evolució del sector, tant a escala tecnològica com de models de negoci i això significa transformació i innovació a tots els nivells de la cadena de valor”, assenyala el cap del Mercat d’Automoció d’Eurecat, Alfred Beltran.

La Innovació puntera de BATTECH abasta tota la cadena de valor de les bateries

Pel que fa a la descarbonització del sector del transport i la seva electrificació, així com a la sostenibilitat i l’impacte ambiental, “un dels reptes més importants es troba en l’àmbit de les bateries per a la mobilitat”, destaca el director de projectes singulars d’Eurecat i director tecnològic de BATTECH, Agustí Chico.

En aquest sentit, “millorar la transferència de coneixement en l’àmbit de les bateries elèctriques a la indústria des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i la sostenibilitat és una oportunitat que no podem deixar escapar, en un escenari que avança ràpidament cap a la generació d’energia verda, la descarbonització de la indústria i l’electrificació de la mobilitat”, exposa.

Per fer front a tots els reptes de recerca i innovació en l’àmbit de les bateries, des d’Eurecat juntament amb l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el 2021 es va posar en marxa BATTECH (www.battechbatteryhub.org), una unitat de recerca conjunta que cobreix de manera completa tota la cadena de valor de les bateries, des del desenvolupament dels materials que componen les cel·les com a parts fonamentals de les bateries, fins a la integració de grans bateries per a avançar cap a la mobilitat sostenible o per a sistemes energètics, així com la segona vida i el seu reciclatge.

Eurecat ha presentat diverses solucions tecnològiques innovadores en el marc de l’eMobility Expo World Congress per abordar diferents reptes en la mobilitat sostenible.

En primer lloc, Juan Caubet, director d’IT&OT Security d’Eurecat, ha presentat el projecte SELFY liderat per Eurecat, que desenvolupa eines d’autoavaluació i autoprotecció per millorar la resiliència dels sistemes de mobilitat autònoma connectada cooperativa (CCAM) davant de possibles ciberamenaces.

Julián Cayero, investigador principal de la Divisió de robòtica aèria d’Eurecat, ha presentat les oportunitats i avantatges de la navegació autònoma vertical amb drons per a la logística dins i fora de les fàbriques, que permet traslladar peces de manera més ràpida, sostenible i eficient.

En l’àmbit de les bateries, Jordi Jacas, investigador sènior de la unitat de Energy storage catalysis and harvesting d’IREC i investigador de BATTECH, ha presentat la recerca en nous materials per a bateries d’alta densitat energètica per a la mobilitat elèctrica, amb projectes com Cobra, IntelLiGent, Advagen i Spinmate.

Violeta Vargas, investigadora de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat i de BATTECH, ha presentat el mètode d’avaluació del cicle de vida per avaluar la petjada ambiental de la mobilitat elèctrica durant el seu cicle de vida.

Finalment, Alberto Gómez, promotor Tecnològic de BATTECH, ha presentat l’aportació de BATTECH en la recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i a la sostenibilitat per cobrir tota la cadena de valor de les bateries.