Segons l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), la matriculació de vehicles elèctrics, híbrids i de gas ha crescut un 46% durant el primer mes de 2020. En total, s’han registrat 16.601 vehicles d’aquesta mena a Espanya. D’aquesta xifra, 15.913 unitats es van correspondre a turismes. Pel que respecta als vehicles elèctrics i híbrids, en aquest mes de gener han experimentat un increment proper al 200%.

Així doncs, les matriculacions de vehicles híbrids i elèctrics s’han triplicat en aquest primer mes de 2020. Les vendes de vehicles elèctrics han crescut un 126,3% amb 1.822 unitats matriculades. Els híbrids endollables, per la seva part, han registrat 1.467 unitats, xifra un 186% superior a l’obtinguda el gener de 2019. D’altra banda, els híbrids no endollables han experimentat un creixement del 55% amb 11.893 vehicles registrats. Contràriament, les matriculacions en vehicles propulsats per gas han estat inferiors en un 40,6% amb respecte de l’any anterior, amb 1.419 automòbils matriculats.

Arancha García, responsable en funcions i directora d’Indústria i Medi Ambient d’ANFAC, s’ha mostrat optimista de cara al futur de l’electromobilitat. En les seves paraules, aquest any surten al mercat “més de 70 models electrificats i alternatius, amb una previsió de creixement fins a les 200 unitats el 2025. Aquest increment de l’oferta de productes satisfarà, sens dubte, la demanda en termes de prestacions, autonomia i accessibilitat per als usuaris”. No obstant això, García ha recordat que “cal una aposta decidida per l’electromobilitat que ens permeti superar l’1,8% de quota de mercat obtinguda aquest mes de gener. L’objectiu és arribar a quotes properes al 37% i als 2,5 milions de turismes elèctrics l’any 2030“.

La matriculació de vehicles elèctrics creix un 241% a Catalunya

A Catalunya, la matriculació de vehicles elèctrics s’ha incrementat en un 241%. En total s’han registrat 587 unitats, xifra molt superior a les 172 del gener de 2019. La matriculació d’automòbils híbrids també ha experimentat un creixement espectacular. Al territori català, els híbrids gairebé han duplicat les xifres obtingudes l’any anterior. Així doncs, enguany s’han matriculat 1858 híbrids, pels 1072 de l’any anterior.

Vehicles elèctrics endollats a un punt de càrrega
Catalunya, la segona Comunitat Autònoma amb més matriculacions. Imatge: ANFAC

 

Tarragona ha estat la província catalana on més ha crescut la matriculació de vehicles elèctrics. En total, s’han incrementat en un 400%, passant de les 9 a les 45 unitats. Per la seva part, Barcelona és la província que ha experimentat un major increment a la venda de models híbrids.

Aquest increment a la matriculació de vehicles híbrids i elèctrics ha estat motivat, molt probablement, per l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. D’altra banda, les diferents ajudes econòmiques, com ara l’ampliació del Plan MOVES de Nissan el passat mes de desembre, també semblen factors determinants per al creixement de l’electromobilitat en aquest primer mes de 2020.

A la resta de Comunitats Autònomes, la matriculació de vehicles elèctrics i híbrids també s’ha incrementat, amb les excepcions de Ceuta i Melilla. En aquest sentit, l’ANFAC destaca l’entrada de l’electromobilitat a Cantàbria, ja que en gener de l’any anterior no se n’havia registrat cap. Altrament, cita el gran creixement a la matriculació d’aquest tipus de vehicles a Castella-La Manxa, on enguany s’han registrat 326 unitats per les 38 del gener de 2019.

Consulta l’informe d’ANFAC amb tota la informació desglossada per Comunitats Autònomes.