Consorci de Formació Professional d'Automoció

La Indústria 4.0 ha deixat obsoletes moltes competències professionals que fins ara estaven vigents
La Indústria 4.0 ha deixat obsoletes moltes competències professionals que fins ara estaven vigents | ISDI

L’escola de negocis ISDI i l’empresa Salesforce han organitzat la jornada Transformació Digital: el desafiament del talent. Aquest esdeveniment va servir com a espai de reflexió sobre un dels principals reptes del món digitalitzat: la manca de professionals amb les competències digitals adequades. L’acte va comptar amb la presència de diversos experts dels àmbits de la formació i dels sectors digitals.

Aquesta problemàtica, la manca d’habilitats digitals entre la força de treball, suposa un obstacle perquè moltes empreses puguin actualitzar-se als nous temps. Per tal de posar fi a aquesta circumstància, les mateixes empreses han d’impulsar una renovació en els mètodes de captació, retenció i formació de talent. Aquesta és una de les principals conclusions a les quals es va arribar a la jornada.

«Les competències digitals han de ser transversals, com ara la llengua o les matemàtiques»

Jorge Villabona, director de Managing a l’ISDI CRM

Un dels experts que va participar en la jornada va ser Jorge Villabona, director de Managing a l’ISDI CRM. Segons va explicar, «el desafiament no es troba únicament en les professions tecnològiques, com ara els programadors o la ciberseguretat». Al contrari, «els treballadors d’altres especialitats han d’incorporar solucions digitals com a eines habituals de treball», indica. Per això, Villabona insisteix que «les competències digitals han de ser transversals, com ara la llengua o les matemàtiques». En aquest sentit, destaca que «les empreses han de ser actives a l’hora de desenvolupar-les».

Per la seva part, Enrique Polo de Lara, vicepresident sènior i Country Leader de Salesforce Ibèria, va advertir que «els sistemes educatius tradicionals no estan preparant els treballadors per seguir el ritme als avenços tecnològics i de les habilitats necessàries per cobrir els nous llocs de feina». Per això, va assenyalar la necessitat d’una «revolució educativa», a la qual «hi han de participar les empreses», ja que «són les que millor coneixen les habilitats necessàries».

Un estudi de RAND Europe mostra la manca d’habilitats digitals a Europa

Recentment, RAND Europe va publicar un estudi encarregat per Salesforce sobre el context actual de les habilitats digitals a Europa. Segons l’informe, actualment el 87% dels directius està patint les conseqüències d’aquesta manca d’habilitats digitals. Concretament, el 64% de les grans empreses i el 56% de les PIME tenen dificultats per contractar treballadors a les seves posicions tecnològiques.

Pel que fa a Espanya, entre juliol i octubre de 2021 es van publicar més de 200.000 ofertes a portals de feina, com ara Infojobs. D’aquest total, més de 60.000 (és a dir, més d’un terç del total) es corresponien a sectors tecnològics com les TIC, el software o la programació. Aquest fet, doncs, posa encara més de manifest la importància d’impulsar una transformació que permeti desenvolupar les competències professionals que requereix la Indústria 4.0. A causa d’aquest fet, el Consorci de Formació Professional d’Automoció ha encetat diverses iniciatives per actualitzar les competències digitals d’indústries estratègiques, com són l’automoció o la logística.