La logística continua adaptant-se als nous patrons de consum: creixement de l'e-commerce, el teletreball, etc.
La logística continua adaptant-se als nous patrons de consum: el creixement de l’e-commerce, el teletreball… | ACCIÓ

La logística és un dels sectors més dinàmics en l’actualitat. Les noves tendències de consum, el teletreball i l’automatització de processos estan impulsant una indústria en creixement. Per això, el sector està experimentant una necessitat de desenvolupar noves competències professionals que possibilitin la seva evolució. Tanmateix, la realitat és que la logística no està essent capaç de trobar aquests nous perfils professionals en el mercat laboral. En conseqüència, està tenint lloc una escassetat de treballadors que compleixin amb els requisits del sector.

Segons dades del Fòrum de Logística, un 80% de les empreses de logístiques estan experimentant dificultats per contractar el talent que necessiten. A causa d’això, algunes companyies estan incrementant els salaris d’aquestes posicions per fer-les més atractives. D’aquesta manera, perfils com el de cap de projectes en línia, o responsable de comptes de transport poden arribar a estar remunerats amb entre 25.000 i 60.000 euros anuals.

«Els perfils professionals directius són especialment atractius a la logística d’e-commerce»

María Salcedo, directora d’Experts for Experts

El conseller delegat del Fòrum de Logística, Gabino Diego, ha parlat sobre la urgència del sector per comptar amb aquests perfils professionals. «Aquesta mena de posicions són les de més recent creació, i les més complicades de cobrir», assegura. En aquest sentit, el seu homònim a Barcelona Talent Logistics, José del Moral, reconeix que «el sector logístic no està a l’última en tecnologia, tot i que la societat demanda serveis cada cop més avançats».

Per la seva part, Abel Alonso, responsable de Logística de la companyia Hays a Espanya, considera que la transformació digital de la indústria logística va iniciar-se ja abans de la Covid-19. Segons explica, varen ser les grans multinacionals del sector les que van encapçalar aquest moviment. Malgrat això, Alonso alerta que moltes empreses encara han d’accelerar en la seva transformació.

Pel que fa a la pujada dels salaris en aquests perfils professionals, María Salcedo, directora de l’empresa Experts for Experts, destaca que és més evident en les posicions de responsabilitat. Sobretot, en aquelles relacionades amb comerç electrònic o logística urbana. Salcedo, doncs, indica que «ara els perfils directius logístics són especialment atractius l’e-commerce, ja que es paga millor». No obstant això, la directiva avisa que «encara no hem tingut temps perquè s’hagi notat una pujada de salaris significativa».