
La Generalitat de Catalunya, a través de l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, va captar 612 milions d’euros en inversió estrangera durant el 2021. Aquesta xifra suposa un increment del 28% respecte de l’any anterior, així com el rècord històric. L’anunci d’aquestes dades va tenir lloc el passat divendres, a càrrec de Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball; i Albert Castellanos Maduell, secretari d’Empresa i Competitivitat.
En total, l’any passat es van captar 82 projectes d’inversió estrangera mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment. Es tracta de l’àrea d’ACCIÓ encarregada d’atraure i gestionar inversions estrangeres de la Generalitat. Aquests 82 projectes van permetre la creació de 3.211 llocs de feina, i el manteniment de 2.471 empleats i empleades.
«La inversió estrangera és clau pel futur del país i per la transformació del model productiu que volem liderar»
Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat
Segons Roger Torrent, aquesta captació d’inversió estrangera «és clau pel futur del país i per la transformació del model productiu que volem liderar». En aquest sentit, afirma que els resultats obtinguts són bona prova que «Catalunya és un soci fiable, amb elements de valor afegit diferencials i un Govern que ha fet una aposta estratègica per captar inversions en l’àmbit industrial i tecnològic». A més, el titular d’Empresa i Treball ha explicat que dos terços de la inversió captada s’han destinat a projectes industrials. De la mateixa manera, dos de cada tres llocs de treball creats gràcies a aquestes inversions són de caràcter tecnològic.
D’altra banda, Torrent ha recordat que els resultats assolits han arribat «en un context molt complicat pels efectes de la pandèmia de la Covid-19, les disrupcions en les cadenes de subministrament i l’escalada en els preus de l’energia». Tanmateix, el conseller destaca que aquest context ha contribuït al fet que moltes empreses es replantegin la seva localització. En paraules de Roger Torrent, Catalunya «ha de ser partícip» per poder beneficiar-se d’aquest nou impuls a la relocalització industrial, que «reforça la voluntat d’aquest Govern de reindustrialitzar el país».
Com van tenir lloc les inversions estrangeres a Catalunya el 2021?
Al llarg del 2021, la indústria va liderar els projectes d’inversió estrangera. De fet, la reindustrialització de Catalunya va ser, l’any passat, una de les grans prioritats del Departament d’Empresa i Treball. Així doncs, un 66% de les inversions exteriors captades per ACCIÓ (és a dir, un total de 406 milions d’euros), es van destinar a la indústria. Sobre aquest fet, Albert Castellanos va comentar que «no és casual, és resultat d’una focalització estratègica per captar projectes industrials». Endemés, el secretari d’Empresa i Competitivitat va afegir que aquesta es tracta «d’una tendència que es confirma: en els últims cinc anys s’ha multiplicat per quatre el volum d’inversió estrangera destinada a la indústria».
Analitzant les dades amb més detall, s’observa que un 37% 82 de les iniciatives portades a terme en 2021 van ser de tipus greenfield. Aquest terme fa referència a projectes impulsats per empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. Segons Castellanos, aquesta és una circumstància molt positiva, ja que «suposa ampliar la base de 8.900 empreses estrangeres presents al nostre país».
Altrament, si s’inspeccionen els resultats des d’un prisma sectorial, Albert Castellanos indica que «hi ha un equilibri entre nous sectors d’activitat en l’àmbit de les indústries digitals i de sectors de perfil més tradicional». D’aquesta manera, convé destacar els projectes destinats al sector de les TIC, que va rebre un 20% del total de la inversió estrangera. En segon lloc, el segueix la química amb un 13% del finançament. Pel que fa als països inversors, encapçalen la llista els Estats Units i Alemanya, cadascun amb un 16%.