La IRU estima que actualment només existeixen 7.000 places d’aparcament de camions segures a la UE | CLÚSTER LOGÍSTIC DE CATALUNYA

La Comissió Europea destinarà 100 milions d’euros per ampliar xarxa d’aparcament de camions arreu del continent. A més, part d’aquesta inversió anirà destinada a millorar una part de les places que existeixen actualment.

Tant la Federació de Treballadors del Transport d’Europa (EFT), com la International Road Union (IRU), han aplaudit aquesta iniciativa. Per això, ambdues entitats esperen que aquesta convocatòria torni a tenir lloc en els pròxims tres anys. D’aquesta manera, confien que la UE complirà amb el seu compromís d’invertir 600 milions d’euros en el finançament d’aquest tipus d’instal·lacions.

Les principals associacions de transport demanen nous espais segurs per l’aparcament de camions

En aquest sentit, tant l’EFT com la IRU han manifestat les seves prioritats d’inversió de cara a millorar la infraestructura del transport arreu d’Europa. Així, consideren que la principal necessitat és la de desenvolupar nous espais segurs per l’estacionament de camions. Aquestes noves places, segons els seus criteris, haurien d’estar disponibles cada 100 quilòmetres a les carreteres de la Xarxa Transeuropea de Transport (TEN-T).

Igualment, les dues organitzacions demanen que la inversió serveixi per millorar les zones d’aparcament ja existents. Sobretot pel que fa a la seguretat i qualitat de servei de les àrees de descans. Actualment, només existeixen unes 300.000 places d’aparcament de camions a la UE. De fet, la IRU assegura que únicament el 3% de les places existents, unes 7.000, estan situades en zones certificades com a segures. Per la seva part, l’EFT ha expressat que aquesta iniciativa de la Comissió Europea permetrà crear una quantitat suficient d’àrees d’estacionament protegides i segures.

Una iniciativa celebrada pel conjunt de la cadena de valor

La Unió Europea ha impulsat aquest projecte per donar resposta a les necessitats de les diferents associacions de logística i transport del continent. A banda d’ampliar la xarxa d’aparcaments segurs per a camions, aquesta iniciativa buscarà establir regles comunes i clares sobre el seu funcionament. Això permetrà implementar estàndards de seguretat i qualitat a totes les àrees.

Representants de tota la cadena de valor s’han mostrat optimistes al respecte. A més, les associacions del sector han destacat que les noves zones d’estacionament ajudaran a prevenir els robatoris de la càrrega dels camions.