El Departament d’Educació ampliarà l’oferta educativa d’ensenyaments postobligatoris de cara al curs vinent 2021-2022. En total, hi haurà 8.267 grups, 261 més que en el curs present. Per això, s’obriran sis nous centres educatius, essent dos d’ells específics de Formació Professional. Pel que respecta a l’FP, també s’incrementarà l’actual oferta amb 12 nous itineraris, alguns d’ells relacionats amb la cadena de valor de l’automoció. A més, Educació ha impulsat la creació d’un nou web per aplegar l’oferta formativa postobligatòria disponible a Catalunya.
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha destacat en una roda de premsa l’increment de l’actual oferta d’FP, que és «una de les necessitats del sistema». En la seva opinió, aquesta iniciativa «suposa abandonar una FP genèrica i generalista per afrontar una FP lligada a les necessitats del territori, a la demanda del mercat laboral i a la realitat dels nous continguts i habilitats dels nostres estudiants».
En total, hi haurà 4.390 grups de Formació Professional a tot Catalunya
Així, el curs vinent comptarà amb una oferta total de 8.267 grups d’ensenyament postobligatori. Aquests grups inclouran batxillerat, FP de grau mitjà i superior, ensenyaments artístics, ensenyaments esportius, itineraris formatius específics (IFE), programes de formació i inserció (PFI), FP bàsica, arts escèniques i cursos d’especialització. Per tant, el curs vinent tindrà 261 grups més que el curs actual, 259 dels quals seran de titularitat pública i els altres 2 de concertada.
De tota l’oferta, destaca la de cicles de formació professional de grau mitjà i grau superior, amb 4.390 grups (55 grups més que enguany). També cal remarcar els 2.797 grups de batxillerat previstos l’any vinent, xifra que superarà en 98 els disponibles durant el curs 2020-2021.
El curs vinent hi haurà 12 nous cursos de Formació Professional
Pel que fa a FP i ensenyaments de règim especial, l’any vinent hi haurà 163 grups nous a centres de tot el territori on no es cursen enguany. A més, el curs 2021-2022 estrenarà 12 cicles de Formació Professional fins ara inèdits a Catalunya. Alguns d’ells estaran relacionats amb la indústria de l’automoció i la seva cadena de valor. Així doncs, els 12 nous programes formatius d’FP són:
- Cicles formatius de grau mitjà: Guia en el medi natural i temps de lleure; Gestió administrativa perfil sanitari (nou a l’oferta pública).
- Programes de formació inserció: Auxiliar d’activitats d’engreix i d’espècies aqüícoles; Auxiliar de manteniment i reparació de carrosseries de vehicles; Auxiliar de manteniment i reparació de carrosseries de vehicles de mobilitat personal; Auxiliar de comercialització de productes i logística.
- Itineraris formatius específics: Auxiliar en serveis de restauració i elaboració d’àpats.
- Arts Escèniques: Grau superior: Direcció de cant coral.
- Cicles formatius de grau bàsic: Informàtica d’oficina; Accés i conservació en instal·lacions esportives; Serveis comercials.
- Institut Obert de Catalunya (IOC): Grau superior: Documentació i administració sanitària; Transport i logística.
També s’ampliarà l’oferta de programes Noves Oportunitats
De cara al curs vinent, també s’ampliarà l’oferta de programes Noves Oportunitats, orientats a reincorporar al sistema educatiu aquells joves d’entre 14 i 24 anys que l’han abandonat de manera prematura. Així doncs, aquests itineraris comptaran amb 20 nous grups de cicle formatiu de grau bàsic i 3 nous grups de formació professionalitzadora.
Segons Josep Bargalló, «aquests programes tenen un nivell d’importància i dedicació idèntiques a l’FP reglada i al batxillerat». El conseller ha explicat que «Noves Oportunitats va dedicat a l’alumnat que no ha acabat els estudis o ha sortit del sistema educatiu i que vol tornar amb intenció professionalitzadora». Així, aquests cursos «permeten reintroduir al sistema educatiu a l’alumnat que necessita una inserció laboral amb uns estudis professionals que no són els reglats oficials», afirma Bargalló.
Període de presentació de sol·licituds de preinscripció
Paral·lelament, Josep Bargalló ha anunciat la creació d’un nou lloc web que aplegarà tota la informació referent a aquests ensenyaments. Es tracta de triaeducativa.gencat.cat, on es podran consultar els continguts dels estudis, els requisits d’accés o les seves sortides professionals. Bargalló ha destacat que «és un portal que volem que sigui una jornada de portes obertes que duri 24 h al dia, tot l’any». Així, el titular d’Educació indica que en aquest lloc web es podrà accedir «a totes les possibilitats de formació que cada alumen té a partir de la seva formació, de la forma més àmplia possible».
Endemés, Bargalló va anunciar els períodes de preinscripció i matriculació per a cadascun dels ensenyaments obligatoris. Per tant, el termini de preinscripció per al batxillerat, cicles de grau mitjà d’FP i d’arts plàstiques i disseny serà de l’11 al 17 de maig. Pels cicles de grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny, en canvi, anirà des del 25 al 31 de maig.
Pel que fa al període de matriculació, els alumnes de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà podran fer la matrícula del 12 al 16 de juliol –pels estudiants de batxillerat pendents de l’avaluació al setembre, serà del 7 al 10 de setembre–. Els dels cicles de grau superior d’FP, entre el 19 i el 23 de juliol.
Vols més informació sobre l’actual oferta de Formació Professional?
El Consorci de Formació Professional d’Automoció impulsa el talent en un dels principals sectors industrials de Catalunya. Si estàs interessat o interessada, contacta amb el Consorci per informar-te sobre l’actual oferta de Formació Professional relacionada amb l’automoció.