El parc automobilístic espanyol és preocupant. No sols és un dels més envellits d’Europa, amb una mitjana de 13,5 anys, sinó que fins a un 36,7% dels vehicles que han de passar la ITV (Inspecció Tècnica de Vehicles) no es van presentar a les proves. I això no és tot, dels que sí es van presentar, el 18,7% no van passar l’anàlisi a la primera i van haver de tornar un segon cop.
L’Associació Espanyola d’Entitats Col·laboradores de l’Administració en la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA – ITV) va alertar la setmana passada sobre aquesta situació. Aquestes xifres indiquen un grau extrem d’irresponsabilitat per part dels conductors i les seves obligacions envers els seus vehicles. “Alguns conductors són conscients que els seus cotxes no superaran la prova i no es presenten per no haver d’afrontar el preu de la reparació”, va assegurar Guillermo Magaz, director gerent d’AECA-ITV.
Un total de 22 milions de vehicles van passar l’examen en 2021
El percentatge de vehicles que no van passar la ITV va ser del 18,5. En aquests casos, la mitjana de defectes greus dels cotxes pujava als 2,1. El problema és determinant i molt perillós, perquè aquests vehicles poden provocar accidents tan propis com a tercers. “No podem permetre com a societat que hi hagi aquests vehicles circulant per les nostres carreteres”, va concloure Magaz.
En total, es van realitzar 21.829.740 controls, un 10% més que en 2010. D’aquesta forma, 4.040.222 vehicles no van passar les proves a la primera i van haver de repetir el procés. Quant a tipus de vehicles, les furgonetes i camions de més de 3.500 quilos van ser els de pitjor valoració. Pràcticament, un 30% no van superar la prova amb qualificacions negatives. Després, el van seguir els remolcs i els autobusos i autocars.
Quant als millors valorats van ser les ambulàncies, amb un 12,3%. El van seguir els taxis, els vehicles agrícoles i els turismes, amb una mitjana superior del 14 %.
La ITV salva més de 1.000 vides a l’any
Pel que fa als principals defectes d’aquests vehicles, els més repetits van ser les llums i senyalitzacions, amb un 26% dels casos. Després van ser les rodes, els neumàtics i la suspensió, amb un 21 %. Per última, amb un 16%, van ser les emissions contaminants. En aquest sentit, un estudi de la universitat Carles III va determinar que la ITV van reduir en 575 les víctimes prematures a causa de la contaminació. Tanmateix, aquesta xifra hauria pogut ser molt més elevada si tots els vehicles que estaven obligats a passar la ITV l’haguessin passat.