Consorci de Formació Professional d'Automoció

Gestamp, multinacional de la fabricació de components metàl·lics d’automoció, rebrà un préstec de 200 milions d’euros del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Amb aquesta injecció econòmica, Gestamp desenvoluparà noves línies d’investigació orientades a la producció de vehicles més ecològics. Aquest acord reforça l’R+D+I de l’automoció europea, sector que dóna feina a 14 milions de persones però que s’està veient greument afectat per la COVID-19.

El finançament de BEI permetrà a Gestamp desenvolupar noves tecnologies de transformació de metalls aplicades a la fabricació de components d’automoció. Aquest projecte busca la fabricació de vehicles més lleugers i segurs. Aquests nous components també s’utilitzarien a la fabricació de vehicles elèctrics per a crear un par automobilístic més respectuós amb el medi ambient. El projecte tindrà una durada de quatre anys, i es portarà a terme a les fàbriques que l’empresa té a Espanya, Alemanya, França i Suècia.

Francisco López Peña: “l’ajut del BEI reforça el compromís de Gestamp amb la innovació”

El conseller delegat de Gestamp, Francisco López Peña, ha valorat la inversió del BEI afirmant que “reforça el nostre compromís amb la innovació”. López assegura que “la innovació sempre ha estat fonamental per l’activitat de Gestamp, i ara ho serà encara més per sortir de la crisi a la qual ens enfrontem”. El directiu de Gestamp també ha reconegut aquest projecte com “una mostra de confiança cap a nosaltres, que reforçarà el nostre finançament per seguir desenvolupant la mobilitat del futur”.

Per la seva part, Emma Navarro, vicepresidenta del BEI, ha afirmat que “invertir en innovació ha de ser un dels eixos clau per la recuperació econòmica posterior a la crisi del coronavirus”. En paraules de Navarro, aquest projecte “reforçarà la competitivitat d’una gran multinacional espanyola que contribuirà al lideratge europeu de l’automoció”. La vicepresidenta del BEI s’ha mostrat convençuda que “l’acord impulsarà el desenvolupament de l’automòbil elèctric i vehicles més lleugers i menys contaminants”. En aquest sentit, ha afegit que “finançar tecnologies netes és una de les nostres prioritats per avançar cap a un nou model econòmic menys contaminant”.

La inversió en R+D+I, clau pel creixement econòmic sostenible

Destinar esforços a l’R+D+I és un dels pilars fonamentals per garantir un creixement sostenible i la creació de llocs de treball altament qualificats. Aquests dos factors, alhora, són imprescindibles per incrementar la competitivitat a llarg termini. L’any passat, la Unió Europea va finançar amb 14.400 milions d’euros diferents projectes d’R+D+I. Només a l’Estat espanyol, s’hi van destinar més de 1.320 milions d’euros per impulsar la innovació de les empreses espanyoles.

De fet, el BEI és una de les institucions financeres que més recursos destina mundialment per lluitar contra el canvi climàtic. El seu objectiu és el de finançar projectes enfocats a complir els Acords de París i limitar l’increment de la temperatura mitjana del planeta a 1,5ºC. Per això, el 2019 el BEI va aprovar la iniciativa d’augmentar fins a un 50% el finançament de programes ecològics cap al 2025. A més, des del Banc Europeu d’Inversions esperen invertir almenys un bilió d’euros enfocats a complir aquests objectius entre 2021 i 2030.