Gestamp és una multinacional líder en la fabricació de peces en automoció
Gestamp és una multinacional líder en la fabricació de peces en automoció. Font: Gestamp

 

La multinacional espanyola Gestamp i Toshiba Digital & Consulting (TDX) han anunciat un acord de cooperació per utilitzar tècniques d’analítica avançada en la soldadura de peces de xassís d’automòbils. Aquest projecte pretén garantir una major qualitat a les costures de soldadura en automoció. Per assolir aquest objectiu, utilitzarà tecnologies com la intel·ligència artificial, la Internet de les coses i dades recollides per sensors acústics i videocàmeres.

Aquesta iniciativa forma part del projecte de Gestamp per incorporar la Indústria 4.0 a les seves fàbriques. L’empresa basca és un dels líders mundials en el disseny i fabricació de peces metàl·liques d’automòbils, amb més de 100 plantes presents a 22 països. Aquest projecte està enfocat a aplicar la tecnologia digital i l’anàlisi de dades. Per tant, s’optimitzarà l’eficiència dels processos de producció en el sector de l’automoció.

Gestamp i TDX han col·laborat des del mes d’abril de 2018 en aquest projecte. Mentrestant, s’ha monitorat la qualitat de les costures de soldadura de peces de xassís produïdes a una fàbrica de Gestamp al Regne Unit. Per fer-ho, s’han emprat sensors acústics avançats, típicament utilitzats per comprovar la solidesa de grans estructures com ponts o gratacels.

TDX, Toshiba Corporation i Toshiba Digital Solutions Corporation han col·laborat per desenvolupar una eina basada en la Internet de les coses. Mitjançant la intel·ligència artificial, l’eina interpreta ones acústiques d’alta freqüència recollides per sensors acústics, a més d’imatges de les soldadures captades per càmeres de vídeo.

Gestamp i Toshiba, disposats a ampliar el projecte

La valoració positiva de Gestamp del projecte al Regne Unit ha permés la implementació del software de Toshiba a una fàbrica a Alemanya. Primerament, aquest nou projecte al país germànic es posarà a prova fins al març de 2020. L’objectiu és millorar encara més la detecció de la qualitat de les soldadures en automoció. En cas que els resultats tornin a ser positius, aquesta iniciativa es comercialitzarà a gran escala.

René González, Director de fabricació avançada a Gestamp, ha declarat que “Gestamp s’enorgulleix d’aquest sistema de verificació de costures de soldadura amb tecnologies acústiques i de reconeixement d’imatges. Per això, esperem utilitzar aquesta solució en diferents plantes del Grup i, d’aquesta manera, superar les expectatives dels nostres clients en la qualitat dels nostres productes”.

D’altra banda, Noriyasu Okitani, President i Director Executiu de TDX, ha afegit que “combinant la rica experiència i coneixements de Toshiba Group dins de la tecnologia de fabricació i tecnologia digital, i utilitzant la Internet de les coses i la intel·ligència artificial en un sistema cíberfísic (CPS), esperem oferir una solució única que contribueixi a elevar l’alta qualitat de les peces produïdes a les instal·lacions de fabricació de Gestamp arreu del món”.

Mitsui & Co., Ltd., grup inversor tant de Gestamp com de TDX, va facilitar la cooperació i els acords entre les dues companyies que han desenvolupat el projecte.