Roger Torrent (al mig) durant la seva visita a les instal·lacions de Dayco
Roger Torrent (al mig) durant la seva visita a les instal·lacions de Dayco

La companyia catalana Forminsa garantirà la continuïtat industrial de la multinacional nord-americana Dayco, que el maig de 2021 va mostrar la seva intenció de tancar la seva fàbrica a Sant Fruitós de Bages. Així ho va anunciar ahir Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball, conjuntament amb Josep Codina Nogues, director general de Forminsa. La reindustrialització de Dayco ha suposat a Forminsa una inversió de 5.390.000 milions d’euros. Per poder fer efectiva aquesta inversió, l’empresa va emprar l’instrument de suport a la reindustrialització del Pacte Nacional per a la Indústria aprovat el 2021. D’aquesta manera, la Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball ha contribuït a la reindustrialització de Dayco amb un ajut de 700.000 euros.

Forminsa és una petita empresa industrial situada al Bages dedicada a la fabricació de productes tècnics d’estampació metàl·lica. Darrerament, l’empresa ha estat desenvolupant productes i tecnologies pertanyents a la cadena de valor dels vehicles elèctrics. Per la seva part, Dayco és un fabricant nord-americà de peces i components industrials amb aplicacions en l’automoció. L’any passat, Dayco va anunciar el tancament progressiu de la seva planta a Sant Fruitós de Bages, que afectaria 71 treballadors de la fàbrica. Gràcies a la inversió conjunta de Forminsa i el Departament d’Empresa i Treball, es garantirà l’ocupació de 25 d’aquestes 71 persones.

«Una molt bona notícia que respon plenament a la prioritat del Departament de reindustrialitzar el país, de respondre als tancaments amb nous projectes industrials d’alt valor afegit i vinculats a sectors productius de futur»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

Durant la roda de premsa, Josep Torrent va explicar que gràcies a aquesta operació de cessió, «Forminsa invertirà fins a 5.390.000 euros i garantirà l’ocupació de 25 treballadors de Dayco, en els exercicis 2022 i 2023». En la seva opinió, es tracta «d’una molt bona notícia que respon plenament a la prioritat del Departament de reindustrialitzar el país». En aquest sentit, el conseller afirma que cal «respondre als tancaments amb nous projectes industrials d’alt valor afegit i vinculats a sectors productius de futur».

D’altra banda, Torrent ha agraït l’aposta de Formisa «per Sant Fruitós de Bages i per la reindustrialització de la comarca i del conjunt del país». Sobretot, ha afegit, «en un sector tan clau com és el de la mobilitat, com és el de l’automoció que explicarà aquesta transformació verda i digital que hem de viure en els anys vinents».

Empresa i Treball va donar suport al projecte de Forminsa en tres àmbits diferents

Sobre el suport del Departament d’Empresa i Treball a aquesta operació, el conseller ha indicat que «permet preservar llocs de treball, i reforça el pes de la indústria al Bages amb un projecte innovador de valor estratègic». Més concretament, Roger Torrent ha detallat que el Departament ha treballat en aquest projecte en tres àmbits diferents:

  • Primerament, la Direcció General d’Indústria ha concedit un ajut a Forminsa de 700.000 euros. Es tracta d’una inversió integrada en el marc dels ajuts a la reindustrialització del Pacte Nacional per a la Indústria aprovat el 2021. Aquesta quantitat inclou un 8,65% sobre els actius productius. En total, s’atorgaran 7.500 euros per cadascun dels 25 treballadors que Forminsa es comprometi a contractar. També es cobrirà el 25% de les despeses de funcionament del primer any operatiu.
  • D’altra banda, el Govern ha acompanyat la companyia del Bages a l’hora de realitzar gestions estratègiques. Per exemple, la seva participació en les diferents iniciatives de suport al vehicle elèctric dels Fons Next Generation.
  • Addicionalment, Empresa i Treball ha donat suport als treballadors i treballadores afectades pel tancament de Dayco mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci de la Formació Contínua.

Finalment, Torrent ha volgut traslladar el paper de la direcció de Dayco, l’Ajuntament i el Consell Comarcal en aquest procés. En les seves paraules, el seu suport ha estat «fonamental per a la continuïtat industrial en aquestes naus i en aquest àmbit». Per altra banda, Josep Codina, director general de Forminsa, ha reivindicat el valor de la feina del seu equip. També ha agraït la Generalitat i Dayco, que «han cregut  des de l’inici en el projecte i en tot moment ens han acompanyat  en aquest procés reindustrialització».