Els compòsits tenen un gran nombre d'aplicacions industrials al sector de l'automoció
Els compòsits tenen un gran nombre d’aplicacions industrials al sector de l’automoció | EURECAT

Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya va presentar a principis de mes els resultats dels seus assajos en la fabricació amb compòsits per al desenvolupament de materials compostos funcionals. Mitjançant aquesta tècnica, Eurecat ha pogut combinar diversos procediments de manufactura, electrònica impresa flexible i inserció de components. Com a resultat, ha obtingut components amb noves característiques pel que fa a lleugeresa, costos de transformació industrial.

Els compòsits són un tipus de material format per la combinació de dos components: un actua com a matriu i l’altre com a reforç. Aquesta barreja atorga als compòsits noves prestacions que els fan molt útils per a un gran nombre de sectors industrials. Habitualment, es tracta de materials lleugers i resistents amb aplicacions en sectors com l’automoció, l’aeronàutica o l’arquitectura. A tall d’exemple, alguns dels compòsits més coneguts són la fibra de carboni, la fibra de vidre o el Kevlar

«Gràcies a la lleugeresa dels compòsits i de l’electrònica impresa, és possible reduir de manera important el pes de components i de grans estructures»

Maria Eugenia Rodríguez, directora de la Unitat de Materials Compòsits d’Eurecat

Segons Maria Eugenia Rodríguez, directora de la Unitat de Materials Compòsits d’Eurecat, els compòsits són «la combinació perfecta per al desenvolupament d’estructures lleugeres funcionals». En aquest sentit, explica que «gràcies a la lleugeresa dels compòsits i de l’electrònica impresa, és possible reduir de manera important el pes de components i de grans estructures». A més, Rodríguez comenta que aquests materials permeten «disminuir els costos en els processos d’assemblatge amb la introducció de sensors durant la fabricació del compòsit».

La directora de la Unitat de Materials Compòsits supervisa l’activitat d’Eurecat relacionada amb la producció de compòsits. Així, Maria Eugenia Rodríguez indica que aquests processos «es duen a terme en les instal·lacions d’Eurecat, en la planta pilot de Plastrònica i en els laboratoris de la unitat de materials compòsits del centre tecnològic».

Eurecat va presentar els resultats dels assajos a la principal fira europea de compòsits

Eurecat va presentar els resultats dels seus assajos amb compòsits a la fira JEC World, cita de referència en l’àmbit dels compòsits que se celebra a París. En el marc d’aquest esdeveniment, Eurecat també va mostrar diverses aplicacions dels materials compostos en matèria de sostenibilitat, economia circular i Indústria 4.0.

D’altra banda, cal destacar la tasca del Centre Tecnològic per desenvolupar nous compòsits a partir de fibra de carboni reciclada i altres tipus de residus de compòsits.