El centre tecnològic Eurecat va organitzar, la setmana passada, el seminari web “Plastrònica: Nova generació de disseny i connectivitat al vehicle”. La sessió va mostrar les possibilitats de la plastrònica al sector de l’automoció. Aquesta disciplina permet la integració de l’electrònica als materials plàstics per fabricar vehicles amb un alt valor afegit.

Xavier López, director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, afirma que aquesta tecnologia “és d’especial rellevància per al sector de la mobilitat”. Segons López, la plastrònica “permet dur a terme desenvolupaments de nous productes més intel·ligents, més eficients i també més sostenibles”.

Enric Fontdecaba: “La plastrònica dóna resposta als reptes de la nova mobilitat”

Segons Enric Fontdecaba, director de la Unitat de Materials Polimèrics i Processos d’Eurecat, la plastrònica “dóna resposta a les necessitats i als reptes de la nova mobilitat”. Concretament, permet “dotar les peces i els productes de prestacions avançades i amb possibilitat de ser fabricats a gran escala”, afirma Fontdecaba.

Les prestacions avançades de la plastrònica permeten la instal·lació de sistemes interactius, botoneria i sensors addicionals. A més, la seva capacitat de producció de geometries complexes i peces 3D fa que es puguin produir components més econòmics i resistents. Així, es redueix el nombre de peces necessàries per fabricar els diferents components d’automoció. D’aquesta manera, es simplifiquen els processos de muntatge i automatització d’aquestes peces.

Catalunya, referent europeu a la integració d’electrònica als materials plàstics

Eurecat compta amb una planta pilot de plastrònica a les seves instal·lacions de Cerdanyola del Vallès. Es tracta del primer centre tecnològic d’aquestes característiques a tot Europa. L’activitat portada a terme a aquestes instal·lacions té un gran impacte positiu a les empreses d’automoció de la zona. Gràcies a aquesta tecnologia, poden desenvolupar nous productes i millorar la seva competitivitat.

Segons Xavier López, “Eurecat ha vingut desenvolupant en els últims temps unes capacitats, competències, know how i infraestructures en l’àmbit de la Plastrònica que situen la nostra entitat com un referent, inclús internacional, en aquestes tecnologies”.