Consorci de Formació Professional d'Automoció

El SOC ha incrementat el pressupost en un 47% per a l'edició d'enguany del programa d'FPO Dual
El SOC ha incrementat el pressupost en un 47% per a l’edició d’enguany del programa d’FPO Dual

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha obert avui la convocatòria per al programa de formació professional per a l’ocupació en format dual. En total, aquesta iniciativa beneficiarà més de 1.000 persones joves en situació d’atur sense qualificació professional. Després de la bona acollida de la convocatòria del 2021 per part de joves participants i empreses, el SOC ha incrementat el pressupost en un 47%. Enguany, per tant, la convocatòria d’FPO Dual tindrà un finançament de 25 milions d’euros.

Aquelles persones beneficiàries es podran formar i especialitzar-se professionalment en sectors com l’alimentació, la logística i magatzem, o les energies renovables, entre d’altres. L’FPO Dual és un model de Formació Professional que combina l’aprenentatge a les aules amb l’experiència professional en entorns laborals reals. D’aquesta manera, la Formació Professional Dual recupera la figura de l’aprenent. De fet, en els darrers anys aquest model formatiu ha experimentat xifres d’inserció laboral properes al 70%. A més, l’FPO Dual contribueix a impulsar l’economia catalana, ja que les persones graduades finalitzen els seus estudis totalment preparades per endinsar-se al mercat laboral.

El 72,63% de les persones joves a l’atur tenen baixa qualificació

Les dades continuen mostrant que el dels joves és un dels col·lectius més afectats per l’atur i la temporalitat. Una situació que s’accentua, encara més, amb les persones amb baixa qualificació. De fet, al mes de juny, un 72,63% d’aquestes no tenen capacitació professional. Per això, el programa de l’FPO Dual té com a objectiu capacitar a través del contracte de formació en alternança a persones joves que es troben a l’atur i que, majoritàriament, no disposen d’una qualificació professional. Hi podran participar persones d’entre 16 i 29 anys, prioritàriament, sense qualificació o sense educació secundària postobligatòria. Així, durant tot un any, els joves rebran acompanyament i una formació que els permeti obtenir un certificat de professionalitat de nivell 1, 2 o 3, mentre estan contractats per l’empresa.

La convocatòria de subvencions del SOC per al nou programa d’FPO Dual està dirigida a administracions locals, entitats sense ànim de lucre, gremis, patronals, sindicats i centres de formació especialitzats i acreditats, que hauran de presentar un projecte que inclogui accions de:

  • Orientació i acompanyament, tant a les persones participants del programa com a les empreses que contractaran.
  • Formació, que inclou la formació d’introducció a l’ofici prèvia a la contractació i també la formació vinculada a un certificat de professionalitat que s’impartirà durant la fase de contractació.
  • Contractació laboral, mitjançant un contracte de formació en alternança de dotze mesos

La primera edició de la convocatòria d’FPO Dual va ser tot un èxit

Els responsables del programa del SOC han valorat molt positivament la primera convocatòria. Per aquest motiu, s’ha apostat per incrementar el pressupost i poder així consolidar la connexió entre mercat laboral i les persones demandants d’ocupació, gràcies a la realització de formació tant en els tallers com en les aules.

El termini de sol·licitud de les subvencions per a l’FPO Dual s’inicia demà 26 de juliol i finalitzarà el dia 26 de setembre. Les actuacions de formació i contractació es podran allargar fins al novembre de 2023. Pots trobar tota la informació al lloc web del SOC.