Avui 19 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Dona Emprenedora. Per això, el Departament d’Empresa i Treball va organitzar ahir a la tarda la xerrada ‘Emprendre en femení’. L’acte va comptar amb la participació de tres dones emprenedores: Patricia Aymà, enginyera; Míriam Ponsa, dissenyadora de moda; i Ester Luesma, artesana del vidre. A més, la xerrada va estar presidida per Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball.
El Dia Internacional de la Dona Emprenedora se celebra cada 19 de novembre des de l’any 2014. Aquesta jornada, impulsada pel Women Entrepeneurship Day Organization (WEDO) serveix per celebrar i visibilitzar el paper de les dones en l’àmbit dels negocis. Aquest dia també busca conscienciar sobre les desigualtats laborals de gènere que, malauradament, encara existeixen avui dia. Segons dades de l’ONU, l’ocupació de les dones és un 14% menor que la dels homes als països de l’OCDE.
«El teixit empresarial català necessita l’energia de les dones, no ens podem permetre perdre una part essencial del talent del nostre país»
Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball
Durant l’acte d’ahir, Roger Torrent va recordar la necessitat de «lluitar contra la cultura masclista que impregna la societat». D’altra banda, va identificar la manca de referents femenins com una de les causes de l’actual context de desigualtat. Per aquest motiu, considera important celebrar actes com els d’ahir, que fan visibles «exemples d’èxit de dones emprenedores per poder oferir referents femenins que inspirin nous projectes».
Amb la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball també va voler reivindicar que «el teixit empresarial català necessita l’energia de les dones». En aquest sentit, va assegurar que «no ens podem permetre perdre una part essencial del talent del nostre país». Finalment, va afegir que cal impulsar la presència femenina a les empreses «per impulsar les transformacions que el Govern s’ha proposat dur a terme».
«Emprendre val molt la pena tot i les dificultats»
Patricia Aymà, enginyera i emprenedora
Per la seva part, les tres dones emprenedores que van intervenir a la xerrada van explicar els motius pel qual van iniciar els seus negocis. També van reflexionar sobre la influència que ser dones ha tingut en la seva vida laboral. En l’opinió de Patricia Aymà, enginyera, «emprendre té un risc elevat i has d’estar en una posició adequada». Tanmateix, afirma que «emprendre val molt la pena tot i les dificultats».
Per a Míriam Ponsa, dissenyadora de moda, la part de gestió empresarial és el que li ha causat més dificultats. Malgrat això, indica que, malgrat aquests problemes, l’emprenedoria «és una oportunitat per aprendre».
De la mateixa manera, l’artesana del vidre Ester Luesma va indicar que «la gestió empresarial i de recursos humans és la part que més m’ha costat com a emprenedora».
«Et trobes amb molts i petits problemes, però al mateix temps és una oportunitat per aprendre»
Míriam Ponsa, dissenyadora de moda i emprenedora
Segons dades de l’Informe GEM (Global Entrepeneurship Monitor) 2020-2021, el percentatge de dones emprenedores encara és inferior al d’homes. Tanmateix, l’estudi indica que aquesta diferència es va reduint. Així, les dones suposen el 47% dels emprenedors nous i el 49% dels emprenedors consolidats (amb més de tres anys i mig en funcionament). L’Informe GEM també mostra que, en l’opinió de les dones, l’emprenedoria és una bona opció professional.
D’altra banda, el mapa d’emprenedoria elaborat per Spain Startup-South Summit indica que les iniciatives empresarials liderades per dones tenen una taxa d’èxit un 28% superior que les dels homes.
El Govern plasma en actes les reivindicacions del Dia Internacional de la Dona Emprenedora
Aquestes dades, juntament amb la voluntat per combatre les desigualtats laborals, han empès el Govern a impulsar l’emprenedoria femenina. Per això, la resolució 693/XII del Parlament de Catalunya va instar al Govern a constituir un grup de treball per incentivar la creació d’empreses per part de la població femenina. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la de garantir la consolidació i el creixement empresarial d’aquest col·lectiu de la població.
Addicionalment, el Departament d’Empresa i Treball, a través de la Direcció General d’Innovació i Emprenedoria, lidera el Grup de Treball de Dona i Empresa. Aquest projecte té la finalitat d’agrupar tots els recursos existents per a generar, desenvolupar i impulsar el talent femení.