Consorci de Formació Professional d'Automoció

L'acord amb els sindicats suposarà a Nissan unes pèrdues econòmiques de 400 milions d'euros
L’acord amb els sindicats suposarà a Nissan unes pèrdues econòmiques de 400 milions d’euros. Imatge: Nissan

 

Els treballadors de Nissan a Barcelona han acceptat en assemblea l’acord al qual van arribar empresa i sindicats. Amb una àmplia majoria, la plantilla ha acceptat la proposta de la Direcció de Nissan d’ajornar el tancament fins al desembre de 2021. En aquest període de temps, tampoc podrà haver-hi acomiadaments forçats, tot i que sí baixes voluntàries.

En una votació a mà alçada a les portes de la fàbrica de Montcada i Reixac, els treballadors van acceptar, amb pocs vots en contra, l’acord al qual Nissan i representants dels treballadors van arribar el passat dimecres. Aquest acord va estar precedit d’una negociació entre les dues parts que va superar les 25 hores de manera ininterrompuda. De fet, l’empresa d’automoció havia establert inicialment el dimarts com a data límit perquè els sindicats acceptessin les seves propostes.

L’acord amb Nissan donarà temps al Govern per reindustrialitzar les fàbriques

L’ajornament del tancament de les fàbriques fins al desembre de 2021 donarà temps al Govern per buscar una altra empresa industrial que se’n faci càrrec. D’aquesta manera, es podria mantenir bona part de l’ocupació de les plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.

Per tal de calcular les indemnitzacions, s’ha establert una divisió dels treballadors per edat. Així, l’acord amb Nissan permetrà que els treballadors menors de 50 anys puguin demanar la baixa voluntària. En aquest cas, rebrien una indemnització de 60 dies per any treballat, sense límit de mensualitats i calculant-la com si continuessin treballant fins al desembre de 2021. Aquests treballadors també tindrien prioritat per ser contractats per les potencials empreses que ocupin les fàbriques abandonades per Nissan. En aquest escenari, la seva indemnització es reduiria a 50 dies per any treballat més 750 euros d’any per antiguitat. A més, a la nova empresa comptarien amb treball garantit durant un mínim de tres anys.

Pels treballadors més grans de 55 anys s’establirà un programa de prejubilacions que els garantirà el 90% del sou net fins als 62 anys. A més, rebran el pagament del Conveni Especial amb la Seguretat Social fins que arribin als 63 anys. També hi haurà compensacions especials pels treballadors entre els 51 i els 54 anys. Aquest col·lectiu és el considerat més vulnerable, ja que per la seva edat tindran dificultats pel seu reciclatge professional, però tampoc poden prejubilar-se. Així doncs, per aquest col·lectiu Nissan ha establert un acord de rendes que els garanteix el 85% del salari. A més, igual que els més grans de 55 anys també se’ls ingressarà el Conveni Especial amb la Seguretat Social.