Consorci de Formació Professional d'Automoció

El CFPA ha establert tres convenis de col·laboració per seguir impulsant els nous perfils professionals de l'automoció
El CFPA ha establert tres convenis de col·laboració per seguir impulsant els nous perfils professionals de l’automoció | EURECAT

 

El Consorci de Formació Professional d’Automoció (CFPA) es troba davant d’un any ple de reptes. El 2020 va ser un dels més complicats que es recorden, especialment per l’automoció. Tanmateix, la Covid-19 ha de comprometre la tasca del CFPA per formar els nous perfils professionals que marcaran el futur de la indústria de l’automòbil. És per això que el Consorci ha establert tres convenis de col·laboració que permetran seguir impulsant el talent i la innovació de l’automoció catalana.

Mitjançant aquests acords, el CFPA portarà a terme projectes conjunts amb diverses organitzacions, empreses i institucions. Així doncs, els convenis signats fins al moment permetran col·laborar amb el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), Eurecat Centre Tecnològic i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El CFPA subvencionarà la Plataforma de Talent del CIAC amb 70.000 euros

Un d’aquests convenis estableix un acord de col·laboració amb el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) per desenvolupar la seva Plataforma de Talent. Es tracta d’una eina virtual que permet als estudiants dur a terme activitats i reptes plantejats per les empreses membres del CIAC. Així, desenvolupen les seves habilitats alhora que milloren el seu currículum i amplien la seva xarxa de contactes professionals.

L’acord de col·laboració estableix que el CFPA farà una inversió de 70.000 euros per millorar el rendiment i les prestacions de la Plataforma de Talent. Aquesta subvenció permetrà reforçar la Plataforma amb noves funcionalitats, millorar els seus algorismes i garantir el manteniment del web. A més, part d’aquests diners es destinaran a accions de comunicació i màrqueting per difondre el potencial transformador d’aquesta eina.

La injecció econòmica del CFPA també permetrà organitzar l’Automotive Talk Show. Es tracta d’un esdeveniment anual orientat a estimular el networking entre els estudiants de la Plataforma de Talent i les empreses de l’automoció catalana. L’Automotive Talk Show inclou activitats, sorteigs i un concurs en el qual es premiaran els millors reptes portats a terme a la Plataforma.

Eurecat, el CIAC i el CFPA dissenyen una formació per impulsar la Indústria 4.0

Aquest 2021, el CFPA també encetarà un projecte per desenvolupar els nous perfils professionals i la Indústria 4.0. En aquest cas, a més de col·laborar amb el CIAC, també ho farà amb Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya. Concretament, les tres entitats han dissenyat i impulsat el Programa de Futur Digital de l’Automoció: Tendències disruptives del sector. Es tracta d’un nou programa formatiu pilot, que buscarà ajudar l’automoció catalana en el seu procés de transformació digital. La seva finalitat serà la de dotar el sector dels recursos humans necessaris per fer la transició cap a una indústria més digital i sostenible.

Eurecat s’encarregarà de definir els blocs temàtics del curs. En total, constarà de sis mòduls que giraran entorn les tecnologies relacionades amb la Indústria 4.0. El centre tecnològic també s’encarregarà d’impartir els continguts als alumnes, que realitzaran el curs de manera online. Per la seva part, el CIAC portarà a terme les tasques de difusió del projecte i de selecció de les
persones que hi participaran.

La iniciativa per portar a terme aquest projecte neix de les conclusions extretes de l’estudi Competències i necessitats formatives del sector de l’automoció, elaborat pel CFPA. Aquest informe explora els nous perfils professionals necessaris per assolir la transformació cap a la Indústria 4.0. Alhora, l’estudi detecta quines són les mancances formatives que limiten l’aparició d’aquestes noves professions. En conseqüència, l’estudi proposa una sèrie d’itineraris formatius per desenvolupar aquests nous perfils professionals. Tanmateix, el CFPA va considerar necessari encetar un projecte pilot per comprovar l’adequació d’aquests itineraris a les necessitats reals de l’automoció. És per això que el Consorci va decidir, finalment, signar aquest conveni de col·laboració amb Eurecat i el CIAC.

Un nou catàleg formatiu per cobrir les necessitats detectades pel Consorci

També relacionat amb l’estudi Competències i necessitats formatives del sector de l’automoció, el Consorci ha establert un conveni de col·laboració amb la Fundació Centre d’Innovació i Tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (Carnet). En aquest cas, l’objectiu serà la creació d’un catàleg formatiu de cursos de curta durada, relacionats amb l’automoció i la mobilitat del futur. Aquests cursos aniran adreçats a treballadors en actiu que vulguin reciclar-se professionalment.

Igualment que en el projecte amb Eurecat i el CIAC, aquests programes formatius buscaran cobrir els gaps de coneixement detectats pel Consorci en el seu estudi.