La logística és un dels sectors estratègics pel desenvolupament de la Indústria 4.0.
La logística és un dels sectors estratègics pel desenvolupament de la Indústria 4.0. | EL MERCANTIL

Els perfils professionals de cap de magatzem, executiu de comptes i programador PLC són els que tenen una major demanda laboral al sector logístic a Espanya. Així ho indica un estudi fet per la companyia neerlandesa de recursos humans Randstad. De fet, les dades de l’empresa mostren que existeix una escassetat de talent en aquests àmbits. Sobretot pel que  fa als hubs logístics, així com als principals ports de l’Estat.

Barcelona és un dels punts en els quals aquesta demanda és més notable. La ciutat comtal és un enclavament logístic estratègic, donada la seva alta població, proximitat a Europa i sortida al Mediterrani. Segons Randstad, Madrid és una altra ciutat amb una gran demanda d’aquestes posicions en la logística, un dels sectors més importants pel desenvolupament de la Indústria 4.0.

En què consisteixen els tres perfils professionals amb major demanda laboral al sector logístic?

El cap de magatzem s’encarrega de diverses tasques de direcció i gestió en aquest tipus d’instal·lacions. Per exemple, fa la funció de coordinar la feina de la resta de professionals del magatzem. A més, gestiona l’inventari i planifica l’estratègia logística. Es tracta d’una professió molt demandada a tot l’Estat, especialment als grans hubs logístics: Barcelona, Madrid, València i Algesires. Pel que fa a les seves competències professionals, es requereixen coneixements en supply chain, comerç electrònic i optimització de processos. Segons indica Randstad, la mitjana salarial anual d’aquests professionals varia entre els 24.000 i els 32.000 euros.

D’altra banda, l’executiu de comptes és un altre perfil amb una alta demanda laboral al sector logístic. Un cop més, les grans ciutats (Barcelona, Madrid, València i Bilbao) són les que tenen una major manca d’aquest tipus de professionals. Per poder portar a terme aquesta feina, cal una formació especialitzada en logística i supply chain. En aquest cas, el salari mitjà anual varia molt segons l’empresa i els anys d’experiència: entre els 35.000 i els 65.000 euros.

Finalment, el programador PLC té la tasca de programar la maquinària automatitzada emprada a la indústria logística. Concretament, s’encarreguen de desenvolupar el programari de control i funcionament per gestionar aquest tipus d’equipaments. Segons Randstad, les dues grans ciutats de l’Estat, Barcelona i Madrid, són les que tenen una demanda més notable d’aquest perfil professional. Tanmateix, es tracta d’una professió amb escassetat a tot el territori. El salari d’aquests professionals acostuma a partir d’un mínim de 35.000 euros anuals. Pel que fa a la formació, requereix coneixements en automatització, programació i sistemes.