Consorci de Formació Professional d'Automoció

El CIAC va haver de presentar el seu Pla Estratègic de manera virtual a causa de la Covid-19
El CIAC va haver de presentar el seu Pla Estratègic de manera virtual a causa de la Covid-19 | CIAC

 

El Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) ha presentat de manera virtual el seu Pla Estratègic 2020-2024. Aquest document marcarà el full de ruta del principal clúster d’automoció català durant els anys vinents. El Pla Estratègic del CIAC girarà entorn sis eixos principals, enfocats a millorar la competitivitat, impulsar la formació, portar innovacions al sector i avançar en matèria de sostenibilitat. A més, el CIAC va presentar el seu marketplace, creat perquè “qualsevol empresa, més enllà dels nostres socis, n’hi pugui formar part”.

El Pla Estratègic 2020-2024 del CIAC arriba en un moment crucial pel sector de l’automoció catalana. Es tracta d’una indústria que està vivint una profunda transformació cap a models productius i de negoci més sostenibles. A aquest fet cal sumar els greus efectes globals que la Covid-19 està tenint sobre el teixit industrial. En un àmbit més local, a més, cal sumar el proper tancament de la fàbrica de Nissan a Barcelona. Malgrat tots aquests reptes, però, el president del CIAC Josep Maria Vall ha descrit com a “estimulant” el futur més proper al qual ha de fer front l’automoció catalana. A més, entre tantes notícies negatives Vall ha volgut destacar la permanència a Catalunya del Centre Tècnic i la Direcció de Compres de Nissan.

El Pla Estratègic del CIAC arriba en un moment clau per l’automoció

El Clúster Manager del CIAC, Josep Nadal, va explicar que el Pla Estratègic s’ha construït a partir de sis eixos principals: Competitivitat Industrial, Formació i TalentInnovació de ProducteNoves Oportunitats de NegociMobilitat i Sostenibilitat. Per tal d’assolir aquests objectius, el CIAC també canviarà la seva estructura i crearà noves àrees estratègiques. A més, de cara als anys vinents el CIAC potenciarà la col·laboració, “un dels nostres valors més clars i que considerem imprescindible de cara al futur”, assegurà Nadal.

L’acte virtual va comptar amb les intervencions Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; i de Raül Blanco, del Ministeri d’Indústria. L’acte estava previst per principis d’any, però la Covid-19 ha obligat a ajornar la seva celebració i fer-la en format digital. En total, 120 persones s’hi van unir mitjançant recursos online.

Josep Maria Vall: “El futur de l’automoció ofereix moltes oportunitats de negoci”

Josep Maria Vall considera que la permanència del Centre Tècnic i la Direcció de Compres de Nissan “podria ser un senyal per atreure noves inversions”. El president del CIAC creu que “el futur de l’automoció ofereix moltes oportunitats de negoci”. Un futur que, en les seves paraules, serà “estimulant” i al qual apareixeran “noves oportunitats de transformació”. Segons Josep Maria Vall, aquestes transformacions aniran vinculades a l’evolució dels components d’automoció i a la creació de nous perfils professionals que “ocuparan llocs de treball que ni tan sols podem imaginar”. Pel que fa a aquests perfils professionals, el president del CIAC parla de “persones que desenvoluparan aplicacions pel sector, així com professionals que podran extreure conclusions de la gran quantitat de dades proporcionades pels vehicles, a més de tècnics capaços de crear algoritmes que permetin treballar amb la intel·ligència artificial”.

Tanmateix, segons el mateix Vall aquestes innovacions també podrien venir acompanyades de nous reptes per l’automoció. Un d’ells seria la ciberseguretat. “Els vehicles connectats permeten un ventall de possibilitats gairebé infinit, però també existeix el risc que siguin hackejats”, explica. Reptes com aquest, “la indústria els ha d’acceptar i buscar-ne solucions”, va afegir Josep Maria Vall.

Si estàs interessat o interessada, pots visualitzar la presentació del Pla Estratègic 2020-2024 en aquest enllaç.