Consorci de Formació Professional d'Automoció

Sharework serà aplicable a múltiples indústries, entre elles l'automoció i els transports
Sharework serà aplicable a múltiples indústries, entre elles l’automoció i els transports | EURECAT

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, lidera el projecte europeu Sharework. Es tracta d’un nou sistema intel·ligent per a la col·laboració entre robots i treballadors en l’àmbit industrial. La seva principal particularitat és el seu focus en la seguretat, ja que estableix l’ergonomia com a factor per millorar les condicions de treball dels operaris. Aquest projecte, que ja ha estat validat en entorns controlats de laboratori, arriba ara a una segona fase: les proves en plantes de producció i muntatge. Per això, quatre empreses industrials començaran a aplicar Sharework a la seva operativa. Una d’elles és Seat, que incorporarà aquest innovador sistema a la seva planta de Martorell.

El projecte s’ha centrat en el desenvolupament d’un software flexible format per 14 mòduls tecnològics. Això permet «proporcionar als robots la intel·ligència necessària per a treballar en cooperació amb els operaris sense necessitat de barreres físiques de protecció», ha explicat Daniel Serrano, director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat.

«Sharework millora l’ergonomia dels operaris i augmenta la seva productivitat»

Néstor García, responsable de Robòtica Col·laborativa de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat

Segons Néstor García, responsable de Robòtica Col·laborativa de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, aquest sistema «és capaç de comprendre l’entorn i les accions humanes mitjançant una base de coneixement i sensors». Aquesta tecnologia permetrà als robots «fer prediccions del futur i actuar en conseqüència», ha continuat García. En les seves paraules, l’objectiu final de Sharework és «impulsar el treball col·laboratiu entre operadors i robots, millorant així l’ergonomia dels operaris i augmentant la seva productivitat».

En el marc d’aquest projecte, a més, s’ha aprovat l’ús de múltiples càmeres i sensors. Aquests dispositius permetran el procés intel·ligent de les dades, així com la incorporació de realitat augmentada i reconeixement gestual. La finalitat d’aquests avenços és la de proveir els robots d’intel·ligència perquè puguin adaptar-se a les necessitats dels treballadors.

Un projecte de 7,3 milions d’euros finançat íntegrament per la Comissió Europea

El projecte Sharework és finançat íntegrament per la Comissió Europea. Aquesta inversió ha permès desenvolupar el projecte a Espanya, Itàlia, Luxemburg, França, Alemanya i Grècia. La coordinadora del projecte, Simona Neri, explica que Sharework neix per a aportar la indústria «un sistema per a la implementació de la robòtica col·laborativa que permeti fer més segurs i eficients els seus processos de muntatge». D’aquesta manera, afirma, «es posa al treballador en el centre i se’l proveeix d’un sistema que l’ajuda en les seves tasques del dia a dia».

Es tracta d’una iniciativa que va néixer el novembre de 2018, i està previst que finalitzi el 31 d’octubre de 2022. Compta amb un pressupost de 7,3 milions d’euros, emmarcat en la línia Transformant la Indústria Europea, que alhora s’emmarca en la convocatòria Horitzó 2020. Sharework ha estat desenvolupat per un consorci format per quinze socis, sis dels quals són institucions de recerca. Una d’elles és Eurecat, principal soci tecnològic de la indústria catalana.