El hub d'electromobilitat ocuparia la majoria de l'espai disponible a la fàbrica de la Zona Franca
El hub d’electromobilitat ocuparia la majoria de l’espai disponible a la fàbrica de la Zona Franca | NISSAN

La Comissió per la reindustrialització de Nissan Barcelona va mantenir la setmana passada la seva 17a reunió. En aquesta sessió, la taula de treball va avançar en el desplegament d’un hub d’electromobilitat a la planta de la Zona Franca. Segons ha explicat Nissan, el hub emprarà les dues línies productives de la fàbrica per produir-hi diversos models de vehicles elèctrics. D’aquesta manera, el hub d’electromobilitat utilitzarà bona part de les instal·lacions a la Zona Franca. Addicionalment, es reservaran alguns espais de la planta per a projectes logístics complementaris, a més d’una altra àrea destinada a futurs projectes industrials.

D’altra banda, els membres de la Comissió van aprofitar la reunió per sol·licitar a l’empresa impulsora del hub el seu pla de negoci complet. També van demanar el seu projecte de finançament, així com detalls de l’operativa per confirmar que les instal·lacions de la Zona Franca estan adequades a les activitats que el hub d’electromobilitat vol desenvolupar-hi.

L’arribada del hub d’electromobilitat a la Zona Franca condicionarà la reindustrialització de les altres dues plantes

Addicionalment, la Comissió va analitzar l’estat dels projectes de reindustrialització de les altres dues plantes de Nissan: Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac. Pel que fa a la primera, la mesa de treball prendran una solució en funció de la documentació sol·licitada al hub d’electromobilitat.

Respecte a la fàbrica de Montcada i Reixac, la decisió final també dependrà de la proposta final del hub. Nissan considera que disposar d’aquesta informació serà fonamental per garantir la seva presència amb el projecte de l’empresa Silence.

«El futur dels treballadors ha de resoldre’s ja, mitjançant propostes industrials que permetin generar sinergies»

Natàlia Mas Guix, directora general d’Indústria

Per la seva part, el responsable d’Operacions Industrials de Nissan a Espanya, Frank Torres, ha assegurat que «el projecte del hub d’electromobilitat per la planta de la Zona Franca va prenent forma i avancem en la direcció correcta». En aquest sentit, ha destacat la rellevància que «les decisions de la Comissió permetin mantenir el projecte de Silence dins la reindustrialització». Ara, doncs, Torres creu urgent arribar a un acord per assegurar l’ocupació i accelerar la reindustrialització de les plantes.

La directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas Guix, ha afirmat que la informació que traslladi el projecte del hub «permetrà començar ja la fase de concreció i adjudicació dels espais per posar en marxa la reindustrialització de Nissan». En aquest sentit, ha recordat que «el futur dels treballadors ha de resoldre’s ja». Per això, considera que cal fer «propostes de caràcter industrial que permetin generar sinergies amb la indústria proveïdora de components».