
Els membres de la Comissió Europea (CE) Nicolas Schmit i Thierry Breton han encetat de manera oficial el Pact for Skills. Es tracta d’una iniciativa per maximitzar els beneficis de dos elements claus per la formació professional: l’upskilling i el reskilling. El Pact for Skills anirà orientat a desenvolupar l’ocupació a tres sectors concrets: l’automoció, la microelectrònica i la indústria aeroespacial i de defensa. El gran objectiu del Pacte és la mobilització de recursos per incentivar que aquestes indústries facin esforços per actualitzar les capacitats dels seus treballadors. A més, el Pact for Skills busca establir acords per portar a terme estratègies de creixement ecològiques i digitals per desenvolupar les diferents regions i territoris.
La Comissió Europea considera la formació “un element central per la nostra recuperació de la pandèmia del coronavirus i per assolir la transició digital i ecològica”. En aquest sentit, l’òrgan europeu afirma que “els negocis, siguin grans o petits, necessiten treballadors amb habilitats que els permetin innovar i créixer”. Tanmateix, la CE reconeix que “la desigualtat i la falta d’habilitats està creixent, mentre que un gran nombre de persones podrien quedar desocupades”. Per això, la Comissió assegura que “només unint forces amb tots els agents socials rellevants podrem fer progressos substancials per tal d’assolir les necessitats de talent a Europa”.
Upskilling i reskilling, els dos grans eixos del Pact for Skills
Per tal d’impulsar l’ocupabilitat a l’automoció, el Pact for Skills girarà entorn dos grans eixos, el reskilling i l’upskilling. El primer fa referència al reciclatge professional dels treballadors. Es tracta de quelcom molt necessari en un entorn tan digital i tecnològic com l’actual. Moltes empreses del sector ja fan esforços per tal d’actualitzar els coneixements de la seva plantilla i trobar nous perfils professionals. Altrament, l’upskilling implica la formació dels treballadors en altres matèries relacionades amb la seva ocupació perquè pugui millorar el seu rendiment professional.
Segons la Comissió Europea, tots els agents socials han de participar en la implementació d’accions d’upskilling i reskilling. Així, la CE crida a “la indústria, empreses, agents socials, cambres de comerç, autoritats públiques i proveïdors de formació a treballar junts i comprometre’s”. El Pact for Skills va acompanyat d’una carta que posa de manifest el compromís de tots els agents implicats per una formació de qualitat. De fet, empreses de l’automoció catalana ja han portat a terme iniciatives que van en aquesta direcció. És el cas de Seat, que enguany ha iniciat un programa de reciclatge professional per a cinc operaris de la seva fàbrica a Martorell.