Consorci de Formació Professional d'Automoció

Expoelectric és l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa.
Expoelectric és l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa. Font: Expoelectric

 

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat una partida de 8 milions d’euros per a la instal·lació i digitalització de punts de recàrrega per a particulars. Aquesta inversió, a càrrec de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), tindrà efecte a partir de 2020.  D’aquesta manera, Chacón reaferma el compromís del Govern amb la mobilitat elèctrica a Catalunya. De fet, l’ICAEN ha completat aquest any una xarxa pública de recàrrega ràpida. Aquesta compta amb més de 100 punts de recàrrega, tots ells a menys de 30 quilòmetres d’una estació pública de recàrrega ràpida. Chacón ha anunciat aquest projecte durant la inauguració de la 9a edició de l’Expoelectric, celebrada a Barcelona. L’Expoelectric és l’esdeveniment de vehicles elèctrics i energies renovables més important del sud d’Europa.

De mica en mica, la mobilitat elecètrica es consolida a Catalunya. En el tercer trimestre de 2019, les matriculacions de turismes elèctrics van ascendir a l’1,9% del total. Pel que fa a les  motocicletes i ciclomotors, ja van suposar el 6,9% del total. Per impulsar la presència del vehicle elèctric, la Generalitat ha posat en marxa l’any 2016 el PIRVEC 2016-2019. Es tracta d’un pla estratègic per al desplegament de punts de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya. Gràcies al PRIVEC, enguany hi haurà presents 100 estacions de recàrrega ràpides al territori català. Al web de l’ICAEN es pot consultar la ubicació i disponibilitat dels punts de recàrrega d’accés públic a Catalunya.

Catalunya, cap a una mobilitat més sostenible

La consellera Chacón va reiterar l’aposta de Catalunya per un nou model energètic basat “en l’eficiència energètica, les energies renovables i la democratització de l’energia”. En aquest sentit, enguany s’han invertit  més de 7,3 milions d’euros en el Pla MOVES. Amb aquesta inversió s’ha impulsat instal·lació de punts de recàrrega. També ha permès la substitució de vehicles vells per vehicles elèctrics. A més, el Govern ha mantingut mesures com els peatges gratuïts a les autopistes públiques, així com les bonificacions en l’impost de matriculació.

A Catalunya, el transport de persones i de béns suposa el 43% del total del consum d’energia final. Per aquest motiu, el Govern vol impulsar la mobilitat elèctrica i avançar cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. En aquest sentit, el Govern està impulsant una Llei de la Transició Energètica. Aquesta llei tindrà com a objectiu l’assoliment d’un sistema energètic totalment descarbonitzat l’any 2050. Aquest projecte abarca molts àmbits a més de la mobilitat elèctrica. De fet, el Govern impulsa altres mesures com l’autoconsum fotovoltaic, l’eficiència energètica en la indústria o l’edificació eficient.

L’Expoelectric obre el camí cap a la mobilitat elèctrica

L’Expoelectric és una iniciativa pionera en la difusió sobre els vehicles elèctrics i els punts de recàrrega. Sota el lema Endolla’t, vine i gaudeix del vehicle elèctric, es van oferir diverses activitats gratuïtes i per a tots els públics. L’objectiu impulsar la mobilitat elèctrica i l’estalvi energètic, així com apropar-los a la ciutadania. A la inauguració de l’acte, la consellera Chacón també va destacar “el paper que té la mobilitat elèctrica en la transició cap a un nou model energètic”. A més, va indicar que “la col·laboració públicoprivada i la col·laboració interinstitucional”  és un dels grans motius de que existeixin inciatives com l’Expoelectric.

Chacón va visitar els més de 50 expositors que hi van participar. Al llarg del seu recorregut, la consellera va provar la furgoneta elèctrica Nissan e-NV200, fabricada a Catalunya. A més, va visitar l’Espai Autoconsum, organitzat per l’ICAEN i EnginyersBCN. En aquest espai, s’explicà el funciomament de l’Anella Energètica, un sistema d’autoconsum fotovoltaic amb el qual es van abastir d’energia les carpes de l’Expoelectric. D’altra banda, Chacón va conèixer ‘e-Casa, una llar interactiva abastida per energia solar i la proporcionada per les bateries de vehicles elèctrics.

Expoelectric és un esdeveniment organitzat per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (EnginyersBCN), la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.