Consorci de Formació Professional d'Automoció

Intensitat dels ajuts del Pla Moves III segons el tipus de vehicles
Intensitat dels ajuts del Pla Moves III segons el tipus de vehicles | IDAE

 

El govern espanyol ha anunciat la tercera edició del Pla Moves (Pla Moves III), que estarà disponible fins a finals de 2023. A partir d’ara, l’adquisició d’un nou vehicle elèctric estarà subvencionada fins amb 7.000 euros, sempre que s’entregui un vehicle antic pel seu desballestament. D’altra banda, les motos elèctriques rebran una subvenció màxima de 1.300 euros. A més, la tercera edició del Pla Moves tindrà majors ajuts per aquells autònoms que depenen del vehicle per treballar, com ara els taxistes.

Segons la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, aquest ajut estarà dotat amb 400 milions d’euros, ampliables a 800 milions. L’objectiu del govern espanyol és el d‘impulsar el desplegament del vehicle elèctric i la infraestructura de recàrrega. Part del finaçament del Pla Moves III vindrà donat dels fons europeus NextGenerationEU.

El repte del Pla Moves III: més de 250.000 vehicles elèctrics l’any 2023

Segons la ministra Ribera, l’objectiu del Pla Moves III és que d’aquí al 2023 hi hagi a l’Estat 100.000 punts de recàrrega i 250.000 vehicles elèctrics. Així, el programa no només incentivarà la compra de nous vehicles elèctrics: també ampliarà els ajuts per a la instal·lació de punts de recàrrega per a particulars, comunitats de propietaris i pimes.

Els particulars i els autònoms podran accedir a les subvencions per la compra de vehicles elèctrics a partir del 10 d’abril. Des d’aquest dia i fins al 18 de juny, el Pla Moves III coincidirà en el temps amb el Moves II, que ofereix ajuts màxims de 5.500 euros. Durant aquest temps, els usuaris podran decidir a quin dels dos plans acollir-se, assegura el ministeri. Segons Teresa Ribera, «programes com el Moves permeten accelerar la transformació cap a un model de velocitat sostenible, gràcies a l’electrificació del transport».

«El Moves III impulsarà la demanda del vehicle electrificat»

José Vicente de los Mozos, president de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC)

El Moves III arriba després que l’automoció hagi criticat durament la manca d’ajuts i incentius a la demanda. Especialment, des de l’inici de la pandèmia causada per la Covid-19. Per això, des d’ANFAC han valorat molt positivament l’arribada del programa. El seu president, José Vicente de los Mozos, assegura que «es tracta d’un pla imprescindible perquè els compromisos reguladors exigeixen ajuts concrets com aquest». Així, de los Mozos reconeix que «el Pla Moves III suposa bones notícies, ja que impulsarà la demanda del vehicle electrificat».

D’altra banda, ANFAC ha destacat que les comunitats autònomes que esgotin els fons del Moves III podran demanar una ampliació de la dotació. Segons l’associació de fabricants, això permetrà «evitar aturades en el mercat». ANFAC estima que el Moves III provocarà un creixement del mercat dels vehicles elèctrics del 75% i superar les 70.000 unitats matriculades.

Vols més informació sobre el Pla Moves III?

Consulta en aquest enllaç tota la informació sobre la tercera edició del Pla Moves: com accedir-hi, la quantitat dels ajuts i com es gestionarà la transició del Moves II al Moves III.