El Govern espanyol ha fet oficial l’activació del nou Pla Renove 2020. En total, es destinaran 3.750 milions d’euros entre 2020 i 2021. Enguany, un total de 1.050 milions d’euros aniran destinats a incentivar la compra de nous vehicles. Les subvencions inclouran els automòbils dièsel i de gasolina, sempre que s’entregui a canvi un vehicle de més de deu anys d’antiguitat. Segons el president Pedro Sánchez, aquesta mesura busca dinamitzar “un sector estratègic per la nostra economia i el benestar del nostre país”. Amb el nou Pla Renove, el Govern segueix reforçant l’automoció davant la crisi causada pel coronavirus, després d’anunciar el Pla d’Impuls a la Cadena de Valor de la Indústria de l’Automoció.

Al llarg del que queda de 2020, es destinaran 1.050 milions d’euros per renovar el parc automobilístic. D’aquesta xifra, 550 milions d’euros es correspondran a ajuts directes a particulars i organismes públics. Amb els 500 milions restants es finançaran vehicles comercials i industrials.

El Pla Renove donarà prioritat als vehicles més ecològics

El nou Pla Renove compta amb diverses mesures per fer-lo més accessible i ecològic. Primerament, s’atorgaran ajuts especials a persones amb mobilitat reduïda i amb rendes mensuals inferiors als 1.500 euros. També hi haurà incentius addicionals en cas d’entregar vehicles amb més de vint anys d’antiguitat. D’altra banda, la quantitat finançada variarà en funció de les emissions generades pels vehicles. Per tant, els automòbils més eficients rebran majors prestacions econòmiques. Per d’establir l’eficiència energètica de cada vehicle, es tindran en compte dues variables: el distintiu ambiental de la DGT i l’etiqueta d’eficiència energètica de l’Institut per la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE).

Taula explicativa dels criteris per poder accedir als ajuts del Pla Renove.
Taula explicativa dels criteris per poder accedir als ajuts del Pla Renove. Imatge: DGT

 

Les prestacions econòmiques només es faran efectives a la compra de vehicles amb un preu inferior als 35.000 euros, al cas dels turismes. Aquest límit s’incrementarà fins als 45.000 euros pels vehicles amb ‘etiqueta zero’ o per les persones amb mobilitat reduïda.

L’automoció es veurà impulsada amb 3.750 milions d’euros entre 2020 i 2021

En total, el Pla Renove contempla una inversió de 3.750 milions d’euros per incentivar l’automoció entre 2020 i 2021. Enguany es destinaran un total de 1.535 milions d’euros, mentre que el pressupost a partir de 2021 arribarà als 2.210 milions.

Segons ha informat el president del Govern, dels 3.750 milions, 2.690 milions d’euros s’invertiran per reforçar la cadena de valor. Uns 300 milion ses destinaran a la renovació del parc públic i a l’adaptació d’entorns urbans, i 250 milions serviran per renovar el parc. A més, 415 milions s’invertiran a l’R+D industrial, mentre que 95 milions es destinaran a la formació professional.