Consorci de Formació Professional d'Automoció

La ministra Celaá va escoltar les necessitats de les empreses de cara a impulsar l'FP Dual
La ministra Celaá va escoltar les necessitats de les empreses de cara a impulsar l’FP Dual | MINISTERI D’EDUCACIÓ I FP

 

El Govern de l’estat Espanyol intentarà crear una aliança per tal d’impulsar l’FP Dual. Així ho ha anunciat la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, en una reunió amb diverses organitzacions empresarials. A la reunió, la ministra i Clara Sanz, secretaria general de Formació Professional, han volgut conèixer les necessitats de les empreses per tal de desenvolupar l’FP Dual. Aquesta modalitat d’FP combina la formació a les aules amb les pràctiques professionals en empreses reals mitjançant conveni. Així, els graduats en Formació Professional Dual s’incorporen al mercat laboral perfectament preparats per portar a terme la seva activitat.

Segons ha expressat Isabel Celaá a la reunió, “necessitem un ampli acord per la modernització del nostre sistema formatiu”. La ministra ha explicat que “la corresponsabilitat i la feina conjunta són imprescindibles per a assolir objectius comuns”. Per això, considera que “no hi ha formació de qualitat sense empresa, però tampoc hi ha empresa de qualitat sense treballadors ben formats”.

L’FP Dual, una de les claus del Pla de Modernització de la Formació Professional

L’èxit de l’FP Dual ha fet que esdevingui un factor clau pel Ministeri d’Educació i Formació Professional. Es tracta d’un model acadèmic que compta amb un 70% d’inserció laboral entre els seus graduats. Per això, serà un dels eixos del Pla de Modernització de la Formació Professional impulsat pel Govern de l’Estat. Es tracta d’un pla estratègic que tindrà una inversió de 1.900 milions d’euros en tres anys. Aquesta inversió permetrà la creació “d’un ecosistema d’FP”, que permetrà establir connexions entre les empreses, els professors, els alumnes i els centres educatius.

La importància estratègica de l’FP Dual ha motivat a Isabel Celaá i Clara Sanz a mantenir una reunió amb empreses de diversos àmbits productius i industrials. L’objectiu d’aquesta reunió ha estat conèixer “de primera mà” les necessitats de les empreses vinculades amb el desenvolupament de l’FP Dual. La gestió de la formació als centres de treball, la tutorització en els entorns formatius de les empreses o el vincle entre l’empresa i l’alumne han estat alguns dels temes dels quals s’ha parlat en aquesta reunió.

“Volem donar un impuls sense precedents a la Formació Professional Dual”

Durant la trobada entre el Govern i les empreses, la ministra ha reconegut la necessitat d’ampliar l’oferta formativa de la modalitat Dual, que actualment es troba al 3%. “Volem donar un impuls a l’FP Dual sense precedents”, ha assegurat. Per aquesta raó, Celaá afirma que “necessitem una transformació profunda que esdevingui una palanca de creixement i de millora de la productivitat”. En aquest sentit, la titular d’Educació i Formació Professional ha destacat que la modalitat dual és “una eina imprescindible pel desenvolupament de les competències dels treballadors del segle XXI”.

José López-Tafall, director general de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), ha actuat com a representant de l’automoció a la reunió amb la ministra. També hi han assistit el vicepresident de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Gerardo Cueva; el president de la comissió d’Educació i Formació de la CEOE, José Antonio Sarría; el president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete; el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri; el president de Repsol, Antonio Brufau; la consellera delegada d’Iberdrola Espanya, Ángeles Santamaría; el CEO de Siemens i Siemens Gamesa, Miguel Ángel López; i el president d’Airbus Espanya, Alberto Gutiérrez. Durant els dies vinents, Isabel Celaá també es reunirà amb els representants de les organitzacions sindicals per tal de continuar impulsant l’FP Dual.