El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, juntament amb la directora general d’Indústria, Natàlia Mas Guix, han presentat aquesta setmana l’Oficina Pública per la Transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció. Es tracta d’una de les tres mesures urgents planificades al Pacte Nacional per a la Indústria 2022–2025.

L’objectiu de la nova Oficina Pública és acompanyar el sector de l’automoció, que actualment està experimentant un moment de reconversió. A més, als reptes de la digitalització, l’electrificació i la sostenibilitat cal sumar les conseqüències de la Covid-19 ha tingut en una indústria estratègica per Catalunya. De fet, l’automoció hi genera 150.000 llocs de treball directes, i compta amb una facturació propera als 25.000 milions d’euros. En total, representa més del 10% del PIB nacional.

Les funcions de l’Oficina Pública per la Transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció

La nova Oficina Pública oferirà diversos serveis per impulsar la transformació de l’automoció catalana:

  • Acompanyament en la transformació industrial. Es contactarà directament amb les empreses del sector per analitzar la seva situació en el mercat. També es gestionaran els diferents recursos per donar suport a la intervenció industrial.
  • Aprofitament de les oportunitats d’inversió. Es treballarà perquè les companyies catalanes puguin accedir de manera efectiva.
  • Anticipar les crisis. La nova Oficina estarà atenta per anticipar les afectacions del sector, així com emprendre accions proactives preventives.
  • Generar coneixement. Gràcies a l’elaboració d’estudis i informes sectorials. Per exemple, el de la Nova indústria de la mobilitat a Catalunya, pendent de ser presentat enguany.
  • Impulsar la col·laboració publicoprivada. S’impulsarà la participació de les empreses catalanes per optar a plataformes, instruments i finançaments europeus.
  • Interactuar amb el sector. Establir un debat amb l’automoció catalana perquè participi en el futur de la mobilitat.

El Govern portarà a terme un esforç econòmic per tal de donar suport a aquestes accions. Per això, invertirà uns 17 milions d’euros anuals per portar a terme aquestes actuacions.

«La mobilitat i l’automoció són fonamentals per la reindustrialització del país»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

Durant la presentació de l’Oficina Pública per la Transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció, Roger Torrent va assegurar que «la reindustrialització del país és la nostra prioritat absoluta i en aquest objectiu el sector de la mobilitat i l’automoció és fonamental». Per això, el conseller va afirmar que «volem acompanyar al sector, liderar les accions per ajudar-lo a reconvertir-se, promoure nous projectes i que recuperi pes industrial». En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball destaca que «prioritzarem transitòriament el sector de l’automoció destinant el 25% del volum d’ajuts que gestiona la Direcció General d’Indústria i Acció».

D’altra banda, Natàlia Mas Guix va destacar que «estem fent realitat un dels compromisos del Pacte Nacional per a la Indústria 2022 – 2025». Pel que fa a la nova Oficina Pública, Mas va explicar que aquesta tindrà «un rol essencial en el suport al sector».