Ramon Tremosa sempre ha criticat la gestió dels fons europeus NextGenerationEU per part del govern de l'Estat
Ramon Tremosa ha criticat la gestió dels fons europeus NextGenerationEU per part del govern de l’Estat | UA1 RÀDIO LLEIDA

 

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha anunciat que dimarts s’aprovarà la llista amb els projectes tractors per tal d’optar als fons europeus NextGenerationEU. Ho ha anunciat durant una entrevista a UA1 Ràdio Lleida, on un cop més ha destacat la importància d’aquests fons europeus de reconstrucció per la Covid-19. Tanmateix, Tremosa ha lamentat que la Generalitat hagi quedat “apartada del procés de decisió dels fons europeus”. Aquest fet demostra, en l’opinió del conseller, “fins a quin punt no tenir sobirania limita el creixement econòmic”.

Ramon Tremosa també ha denunciat que “quan Europa reparteix ens toquen el 30% de fons europeus; quan ho fa Madrid, rebem el 8% de la inversió liquidada”. Tot i això el titular d’Empresa i Coneixement assegura que “el Govern està posant tots els diners a la graella per ajudar tots els sectors”. Per aquesta raó, demana al govern de l’Estat que també injecti finançament a les empreses catalanes.

Catalunya optarà als fons europeus amb “projectes imbatibles de transformació”

El titular d’Empresa i Coneixement ha informat que el Govern aprovarà una llista amb projectes per optar als NextGenerationEU  “que Madrid no pugui rebutjar”. Durant la seva intervenció radiofònica, ha assegurat que “seran projectes imbatibles de transformació que permetran crear riquesa, llocs de treball i benestar social”. Aquests projectes tindrien un valor d’entre 30.000 i 50.000 euros, tal com va informar Tremosa a finals de 2020.

Malgrat el potencial dels fons NextGenerationEU, Tremosa ha lamentat un cop més el poc protagonisme que la Generalitat està tenint en la seva gestió. En les seves paraules, Catalunya “ha quedat apartada del procés d’identificació, canalització i decisió dels fons europeus”. Aquest fet demostra, en la seva opinió, “fins a quin punt no tenir sobirania econòmica limita el creixement econòmic”.

Tremosa reclama ajuts a l’economia catalana a partir dels NextGenerationEU

En aquesta entrevista, Ramon Tremosa també ha recordat els esforços de la Generalitat per reforçar l’economia catalana. Segons afirma, “el Govern està posant tots els diners a la graella per ajudar tots els sectors afectats per la Covid-19”. Això inclou un pla d’ajuts directes de 618 milions d’euros, als quals s’ha de sumar els 871 invertits el 2020. Així, el conseller ha explicat que “hem destinat 1.500 milions en ajuts directes, hem rebaixat impostos per valor de 174 milions i hem donat avals per valor de 1.199”. Tanmateix, ha lamentat que tot i aquest esforç “només recaptem el 5% dels impostos”, ja que “si haguéssim tingut més diners, els hauríem posat tots a la graella, perquè ara cal salvar empreses”.

Per tot això, Tremosa ha reclamat al govern de l’Estat més esforços en la recuperació de l’economia catalana. “No s’entén com no aprofita tots els diners que li proporciona Europa, no actua en els impostos i no aprofita el marge d’endeutament per ajudar als sectors econòmics”, ha lamentat.

El conseller ha destacat que amb un major finançament permetria més iniciatives per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19 sobre l’economia catalana. Per exemple, la inversió d’1,3 milions d’euros al Segrià per la seva recuperació del tancament perimetral que va experimentar el passat juliol. Segons el conseller, portar a terme aquest projecte “era complicat, però ho hem fet possible i ara parlarem amb el territori per veure com els distribuïm”.

Finalment, Ramon Tremosa ha defensat l’actuació de la Generalitat davant la pandèmia durant els últims mesos. “Hem intentat combinar les exigències sanitàries amb la supervivència dels negocis”, afirma. Això ha permès, segons el conseller, “que haguem reobert parcialment i no haguem tingut una explosió de la pandèmia com està passant a tot Europa”.

“Els fons europeus NextGenerationEU són una gran oportunitat per Catalunya”

El mes de desembre, el conseller va descriure els fons europeus NextGenerationEU com “una gran oportunitat perquè l’economia catalana pugui reconstruir-se”. Ja aleshores, però, va denunciar la manera en què l’Estat reparteix aquest tipus de finançaments. Així doncs, va avisar que Catalunya podria treure el màxim rendiment de NextGenerationEU “si es reparteixen tal com ha definit Brussel·les”.

En aquestes mateixes declaracions, Tremosa assegurà que “les condicions fixades per Brussel·les són una garantia per a Catalunya”. En la seva opinió, això permetria evitar que l’Estat gasti els fons europeus en “duplicar xarxes d’AVE, construir més aeroports sense avions o més autovies sense trànsit”.