Consorci de Formació Professional d'Automoció

Descarbonitzacio

En el projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat per a l’any 2023 hi ha una partida de 5 milions d’euros per la creació del nou Centre Català per a la Descarbonització de la Indústria. Aquest projecte de llei és una prova més de la voluntat del Govern de prioritzar la reindustrialització sostenible. Al menys això assegura Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ.

En aquest sentit, Castellanos afirma que la descarbonització és una prioritat de país. “Ens juguem la competitivitat i la supervivència de bona part de les nostres empreses. I l’hidrogen verd tindrà un paper central”, assegura. Per la seva banda, sobre la creació del Centre Català per a la Descarbonització va afirmar que: “només és un primer pas. Aquesta dotació segur que es veurà complementada amb inversió privada per aconseguir desenvolupar tecnologia clau per aquesta descarbonització”.

L’Assemblea de la Vall de l’Hidrogen, grup clau per la descarbonització

El secretari d’Empresa va fer aquestes declaracions en l’Assemblea de la Vall de l’Hidrogen, que es va celebrar a Tarragona. En total, aquest grup està format per 236 membres, dels quals 161 són empreses, 42 ens públics, 12 associacions i clústers i 12 centres de coneixement i recerca. “És un ecosistema clau de col·laboració publicoprivada per a l’impuls de l’hidrogen verd. Per aquest motiu està cridat a jugar un paper essencial en la transformació verda de la nostra indústria”, va assegurar Roger Torrent, conseller d’Empresa.

El Centre Català per a la Descarbonització de la Indústria s’instal·larà a Tarragona i serà un espai de recerca i transferència de coneixements. En aquest sentit, aglutinarà i impulsarà noves tecnologies desplegades per l’R+D+I d’empreses i institucions. Conseqüentment, l’objectiu del centre és capacitar a la indústria catalana amb solucions tecnològiques que permetin descarbonitzar els seus processos productius.

L’ecosistema de l’hidrogen genera més de 426 milions d’euros

L’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya genera 426 milions d’euros amb la presència de 140 empreses i 1.300 llocs de treball. De fet, segons l’informe L’hidrogen verd a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, el 61% d’aquestes empreses operen en el procés de transformació de l’hidrogen i un 23% ho fa en la seva fase de producció. A més, la majoria són empreses exportadores i facturen 10 milions d’euros a l’any.

Per altra banda, 31 entitats catalanes han estat capaces de captar 13 milions d’euros en fons europeus de l’Horizon 2020. Així, totes estan vinculades a projectes de desenvolupament i implantació de solucions relacionades amb l’hidrogen.