CovidRobots ha estat nomenada com la millor iniciativa d’indústria 4.0 a Catalunya d’aquest 2020. Es tracta d’un programa que utilitza robots per realitzar tests massius de PCR. Aquesta iniciativa solidària ha rebut aquest reconeixement en el marc de la sisena edició de la Nit de Robòtica. Es tracta d’un esdeveniment anual que fa de punt de trobada per promoure la robòtica i reconèixer els millors professionals i projectes d’aquest sector. L’acte està organitzat pel Grup de Treball de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0 de diversos col·legis d’enginyers de Catalunya.

Així, CovidRobots ha estat un dels grans triomfadors de l’actual edició de la Nit de Robòtica, que enguany s’ha celebrat de manera online. Aquest projecte es troba actiu a l’Hospital Clínic, la Vall d’Hebron i uns altres 16 hospitals de l’Estat. CovidRobots té un marcat caràcter solidari: els programes i algorismes que utilitzen els robots han estat realitzats amb codi obert. Per tant, qualsevol empresa, marca o iniciativa pot fer-lo servir per portar a terme iniciatives similars. CovidRobots està perfectament adaptat als protocols dels hospitals, i permet multiplicar per set la capacitat de realitzar tests PCR. En total, amb aquesta iniciativa es poden fer fins a 2.400 proves diàries.

CovidRobots neix de CovidWarriors, la xarxa per lluitar contra el coronavirus

La iniciativa per crear CovidRobots va sorgir des de la xarxa CovidWarriors. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre formada per voluntaris professionals, alts directius i mecenes. L’objectiu d’aquesta plataforma és lluitar contra la Covid-19 a partir de tres eixos:

  • Augmentar el nombre de voluntaris, ja siguin empreses, emprenedors, iniciatives tecnològiques o finançament.
  • Connectar amb les necessitats logístiques, sanitàries, socials i psicològiques derivades de la Covid-19.
  • Accelerar les iniciatives ja existents que poden contribuir a la lluita contra la pandèmia.

En total, cinc enginyers van iniciar la iniciativa CovidRobots a partir de la xarxa CovidWarriors: Andreu Veà, impulsor de la xarxa; Rocío Martínez, biòloga molecular del King’s College de Londres; Javier Colás, director d’Innovació d’Esade; María Parga, directora de BME i presidenta del consorci Alastria; i Sandra Figaredo, consultora de Llorente y Cuenca.

La Nit de la Robòtica, la cita anual per impulsar un sector cada cop més rellevant

La Nit de la Robòtica és un esdeveniment anual que opera com a punt de trobada per tots els professionals de la robòtica als àmbits industrial, de serveis i acadèmic. Aquesta cita lluita per reclamar el reconeixement de la importància que la robòtica té tant a l’economia com a la societat actual. A més, l’esdeveniment busca promoure aquest sector per tal de generar-hi noves oportunitats.

Aquesta cita també reconeix la contribució dels professionals del sector. Per això, ofereix guardons als projectes i iniciatives més innovadors, com ara CovidRobots. En definitiva, els seus organitzadors volen que la Nit de la Robòtica esdevingui “una fita al calendari que resulti un impuls per als professionals i les empreses del sector“. Enguany, les circumstàncies excepcionals originades per la Covid-19 han provocat que l’acte s’hagi hagut de celebrar de manera virtual. A més, aquest ha tingut una durada molt més reduïda de l’habitual, per tal de minimitzar els riscos de contagi entre les poques persones que han participat físicament en la celebració de l’acte.

Si esteu interessats, podeu visualitzar  aquí la sisena edició de la Nit de la Robòtica: