Consorci de Formació Professional d'Automoció

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, visitant un dels espais del 4YFN
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, visitant un dels espais del 4YFN

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va assistir ahir al MWC, que tindrà lloc al recinte Fira de Barcelona – Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat fins al dijous 3 de març. En aquest espai, el conseller també va participar en el 4YFN, el principal esdeveniment del congrés dedicat a les startups. Durant la seva intervenció, Torrent va assegurar que «el 4YFN ens ajuda a consolidar Catalunya i Barcelona com el principal hub de startups del sud d’Europa».

En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball va explicar que «el 4YFN ha passat de ser la pedrera de les startups a convertir-se en un dels veritables motors del MWC». A més, va voler destacar la seva rellevància per tal de fer créixer l’ecosistema de les empreses emergents catalanes. «El 4YFN ens posiciona arreu del món, però sobretot, deixa un llegat associat a la generació d’un ecosistema digital, d’empreses i inversions al país per fer el salt tecnològic que demana avui la transformació del model productiu que volem protagonitzar», ha assenyalat.

«El 4YFN ha passat de ser la pedrera de les startups a convertir-se en un dels veritables motors del MWC»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, també contribueix activament al desenvolupament de l’ecosistema digital a Catalunya. Per això, compta amb un pavelló al 4YFN que acull 36 empreses emergents catalanes. Sobre aquest fet, Roger Torrent reivindica que està tenint lloc «un creixement no només quantitatiu sinó també qualitatiu, que ens ajudarà a facilitar que aquestes startups facin el salt». La tasca d’ACCIÓ permet potenciar la visibilitat de les startups catalanes, facilitant que trobin inversions i socis arreu del món. Si ho desitges, pots consultar el llistat i descripció d’aquestes empreses al lloc web d’ACCIÓ.


Més enllà de la seva participació al 4YFN, ACCIÓ també participa en la present edició del MWC coordinant la xarxa Enterprise Europe Network a Catalunya. Gràcies a aquesta tasca, contribueix a organitzar més de 1.200 reunions de negoci en el marc del congrés, entre startups, empreses, inversors i grans companyies. Aquestes reunions comptaran amb la participació d’empreses com Roca, Samsung, Mercedes-Benz o Hyundai.

L’ecosistema d’empreses emergents catalanes continua creixent, tot i la pandèmia

Segons indica un estudi recent d’ACCIÓ, Catalunya comptava amb 1.900 empreses emergents el 2021. Aquesta xifra suposa un increment de l’11,4% respecte del 2020, i del 26,4% respecte del 2019. L’informe també apunta que l’any 2020 (l’últim del qual es disposen dades), les empreses emergents catalanes donen feina a 19.300 persones. Convé recalcar que aquesta quantitat representa un increment del 10% del 2019, previ a la pandèmia. Per tant, l’any 2020 es van crear 1.800 nous llocs de feina en les empreses emergents, malgrat la crisi econòmica causada per la Covid-19.

De la mateixa manera, s’ha enregistrat una evolució positiva a la facturació de les empreses emergents del país. L’any 2018, el 77% de les startups catalanes facturaven menys de 500.000 euros. L’any 2020, el percentatge va baixar fins al 67%. Durant el 2020, van créixer especialment les empreses emergents dels sectors de la salut (+16%), les solucions empresarials-software (+13%) i les TIC (+7%).