Consorci de Formació Professional d'Automoció

Tot i que encara estem lluny de superar la crisi del coronavirus, sembla evident que aquesta pandèmia tindrà una gran influència a la nostra societat. Es tracta d’una crisi sense cap precedent recent, que està tenint greus conseqüències humanes i sanitàries. A més, és previsible que un fenomen global d’aquestes magnituds tingui una gran influència sobre el futur de la nostra societat. En aquest article, farem un repàs sobre com la pandèmia de la Covid-19 afectarà la nostra societat.

La Gran Via de Barcelona, buida a causa del coronavirus
La Gran Via de Barcelona, buida a causa del coronavirus. Imatge: Jeroen de Bont

 

El coronavirus de ben segur comportarà canvis a la nostra mentalitat col·lectiva. Feia moltes dècades que una crisi. Per primer cop en molt de temps, la societat del consumisme, la digitalització i la immediatesa s’ha vist forçada a aturar-se de cop. Els carres de les grans ciutats com Barcelona, Nova York o París, sempre plens de persones, de sobte han quedat buits. Aquesta realitat ens ha fet adonar que ni el nostre estil de vida ni les nostres llibertats estan completament garantides.

De fet, renunciar a les nostres llibertats està essent essencial per tal de combatre l’expansió de la Covid-19. Fins a cert punt sorprèn com la gran majoria de la població ha assumit la necessitat del confinament i de l’estat d’alarma. Així, és habitual veure imatges de ciutadans i ciutadanes reprenent des dels balcons a les poques persones que se salten el confinament. Aquesta voluntat per superposar el bé comú per sobre de les llibertats individuals és quelcom poc habitual a la societat occidental del segle XXI.

Els efectes del coronavirus: una societat més digital i distanciada?

Espanya i Itàlia, dos dels països més afectats pel coronavirus, tenen moltes similituds socioculturals. La principal semblança és que ambdues societats estan caracteritzades per la proximitat física interpersonal i les mostres d’afecte. A més, són dues cultures marcades per l’oci, les terrasses, les activitats multitudinàries… Potser aquesta situació canviï a partir d’ara, ja que fins que no aparegui una vacuna és possible que la Covid-19 sigui una malaltia habitual. Per aquesta raó, serà important prendre mesures com el distanciament social o l’ús de mascaretes. Igualment, també esdevindrà d’encara més importància la higiene, l’origen dels productes i la seguretat alimentària.

Pel que fa a les empreses, hauran d’avançar cap a una digitalització dels seus processos productius. Molts treballadors i treballadores han hagut de recórrer al teletreball per poder seguir complint els seus compromisos laborals. Mantenir el treball a distància  un cop acabi l’estat d’alarma no només reduirà el risc de contagi, sinó que també permetrà reduir les emissions i descongestionar el tràfic de les grans ciutats. D’altra banda, la manca de material sanitari ha fet evident la necessitat de replantejar l’actual model industrial a Europa. Un dels grans problemes als quals s’enfronta la sanitat és la dependència dels mercats exteriors per obtenir mascaretes, guants, respiradors, etc. En aquest sentit, cal establir un acord comercial entre tots els països de la UE per evitar que possibles rebrots tornin a saturar els sistemes sanitaris.

L’automoció i la mobilitat també es veuran afectades per la crisi de la Covid-19

El drama humà que està causant el coronavirus anirà acompanyat, molt probablement, d’una forta recessió econòmica. La quarantena està provocant greus pèrdues econòmiques, especialment a les botigues de barri i els petits comerços. Aquesta situació causarà l’afebliment de la classe mitjana, així com greus afectacions a les Pimes i autònoms. Així, els béns de consum i serveis no essencials, com ara els viatges o la cultura, patiran una greu davallada. Pel que fa a l’automoció, ANFAC ja ha anunciat que les matriculacions de turismes i totterrenys ja van caure un 69,3% el mes de març.

Per tal d’alleugerar la càrrega econòmica de la ciutadania durant la crisi, els governs s’hauran d’endeutar per impulsar mesures socials. Això implicarà un increment dels impostos i, molt probablement, un augment del descontentament social.

Com aprofitar la crisi del coronavirus per construir una societat millor?

Com ja hem vist, la crisi del coronavirus està tenint i tindrà greus conseqüències econòmiques i socials per la nostra societat. No obstant això, de tota crisi sorgeixen oportunitats, i és necessari afrontar amb optimisme un futur tan incert com el que se’ns planteja. Havent vist com la població ha estat disposada a sacrificar les seves llibertats pel bé comú, cal agafar aquest esperit per construir un futur millor. Tot i que tenim la sort de viure a una societat moderna i funcional, hi ha certs reptes que no hem sabut resoldre. La pobresa, la desigualtat o el canvi climàtic són problemàtiques globals que requereixen la col·laboració de tots els agents socials.

Altrament, aquesta crisi ha posat de manifest la importància dels experts i dels avenços tecnològics i científics. Davant un enemic nou i desconegut, els polítics s’han posat en mans dels experts per buscar respostes. A més, arreu del món s’estan focalitzant tots els esforços per descobrir una solució permanent al coronavirus. Per tal que situacions com aquesta no es tornin a repetir mai més, caldrà mantenir aquests esforços en el futur, invertint en R+D+I i apostant pel talent nacional.

Finalment, la pandèmia del coronavirus ha de provocar un punt d’inflexió per impulsar la col·laboració internacional, sobretot entre els estats membres de la UE. Amb el Brexit i la Covid-19, en uns pocs mesos la Unió Europea ha vist trontollar els seus fonaments. Garantir l’intercanvi d’informació, la cooperació i la solidaritat entre els estats que la componen és essencial perquè la UE superi la crisi. Malgrat que el repte és enorme, gestionar amb èxit aquesta situació permetrà reivindicar Europa com a referent mundial de la unitat i el progrés social.