motos Catalunya

Catalunya ha estat sempre el gran territori de les motocicletes, ciclomotors i vehicles lleugers d’Europa. Només cal mirar qualsevol carrer de Barcelona en un semàfor. La quantitat de motos en relació amb els cotxes és espectacular. Sense cap mena de dubte, la proporció de motos per habitant és la més alta de tot el continent, només comparable amb Roma. I les dades ho corroboren. Segons l’Associació Nacional d’Empreses de les dues rodes (Anesdor), Catalunya va vendre més motos que ningú l’any passat.

Actualment, Catalunya representa més del 23% del mercat espanyol de motos. Només Andalusia, Madrid i el País Valencià s’acosten. En total, es van matricular 202.293 noves motos a Espanya. D’aquestes, 46.616 van ser només a Catalunya. Això vol dir que van augmentar un 3,6% més que l’any passat, però encara estan un 7,23% menys que en 2019, l’últim any abans de la pandèmia.

Les motos pujen a Catalunya, però amb timidesa

El creixement del sector de les motos és constant, no com el dels cotxes, on la baixada de vendes en aquest 2022 ha estat preocupant. Tanmateix, a Catalunya la pujada és menys pronunciada que la resta del territori. Per exemple, a Andalusia, el creixement ha estat d’un 7,5%. A Madrid, d’un 8%. Al País Valencià, d’un 8,3%. I a Canàries i les Balears la pujada ha arribat a uns espectaculars 25,2% i 47,6% respectivament.

Respecte als ciclomotors, vehicles fins a 50 cc, Catalunya torna a liderar el rànquing. En total, es van matricular 3.715 unitats, un 23,7% del mercat espanyol. El 2021 aquest percentatge era del 26,1%. En aquest segment dels vehicles petits la baixada ha estat general per tot el territori en xifres molt per sota de les registrades l’últim any abans de la pandèmia.

El gran èxit dels escúters i motos de 125 cc

Finalment, els escúters van ser els vehicles més demandats seguint la tònica dels últims anys. A tota Espanya es van vendre 96.644 unitats, un 13% més que l’any 2021. Els quads, tricicles i microcotxes també van tancar en positiu. Un altre dels segments que més van pujar van ser les motocicletes i ciclomotors elèctrics, que es van disparar un 30,3% arribant fins a les 15.431 unitats comercialitzades.

Per marques, la gran triomfadora és Honda, amb 38.310 unitats venudes, un 5,4% més que l’any passat. La seva quota de mercat arriba al 21,8%. És a dir, una de cada 5 motos és d’aquesta marca japonesa. El segueixen Yamaha, amb 21.271 unitats i BMV amb 12,323. Després arriben les KymcoPiaggioSymKTM, Kawasaki, Zontes i Aprilia.

Pel que fa a models, les cinc motocicletes més venudes són l’Honda PCXSym Symphony, Honda SHKYMCO Agility City i Yahama Xmax. Totes són de 125 centímetres cúbics. Pel que fa als ciclomotors, els més venuts són Peugeot, PiaggioTieju i Sym, en aquest ordre.