Consorci de Formació Professional d'Automoció

Els representants de la Generalitat (esquerra) i Andorra (dreta) durant la reunió de signatura del conveni
Els representants de la Generalitat (esquerra) i Andorra (dreta) durant la reunió de signatura del conveni

La Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra han signat avui per primer cop un acord per impulsar la competitivitat de les empreses d’ambdós territoris. L’acord contempla diverses línies d’actuació per aprofitar sinergies entre ACCIÓ, agència del Departament d’Empresa i Treball, i Andorra Business, oficina de promoció econòmica del Principat.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa d’Andorra i president d’Andorra Business, Jordi Gallardo, han signat el conveni. La finalitat d’aquest acord és crear un marc de col·laboració per fomentar la internacionalització, la innovació i la disrupció tecnològica entre les empreses catalanes i andorranes.

«Cada cop més empreses catalanes tenen projectes de creixement a Andorra, i l’aliança amb Andorra Business permetrà acompanyar-les en aquest procés»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

El conseller Torrent ha destacat la importància estratègica d’aquest pacte. «Cada cop més empreses catalanes tenen projectes de creixement a Andorra» ha explicat. Per això, el titular d’Empresa i Treball assegura que «l’aliança amb Andorra Business permetrà acompanyar-les en aquest procés». D’altra banda, Roger Torrent ha afirmat que l’acord entre els dos territoris permetrà «incrementar la col·laboració amb companyies del Principat en àmbits estratègics».

Àmbits com, per exemple, com el blockchain, la producció audiovisual, la biotecnologia, l’esport o el greentech. En aquest sentit, el conseller comenta que «són sectors prioritaris per a la diversificació econòmica del govern andorrà». Torrent també ha indicat que la cooperació «reforçarà les transformacions del model productiu que estem impulsant ambdós governs i ens ajudarà a ser més competitius en l’escenari global».

«L’acord permetrà a les empreses andorranes beneficiar-se dels serveis que ofereixen les Oficines de Comerç i Inversions d’ACCIÓ»

Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa d’Andorra i president d’Andorra Business

Per la seva part, Jordi Gallardo ha detallat que «l’acord permetrà a les empreses andorranes beneficiar-se dels serveis que ofereixen les Oficines de Comerç i Inversions d’ACCIÓ». Segons el president, ACCIÓ ajudarà les empreses del Principat a «identificar i establir els primers contactes amb clients potencials i proveïdors».

Addicionalment, el ministre de Presidència, Economia i Empresa d’Andorra destaca que el conveni assistirà l’empresariat andorrà per tal trobar nous socis i canals de distribució. Paral·lelament, Gallardo explica que «podran rebre suport en el procés d’implantació de l’empresa fora d’Andorra i accedir a estudis personalitzats de mercats exteriors».

Els detalls de la col·laboració entre ACCIÓ i Andorra Business

En el marc del conveni de col·laboració, ACCIÓ posarà a disposició de les companyies d’Andorra les 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversió arreu del món. Això facilitarà la seva expansió internacional, donant accés ales diferents anàlisis i estudis de mercat, cartera de clients i socis tecnològics internacionals d’ACCIÓ. Per l’altre costat, Andorra Business impulsarà les iniciatives catalanes que tinguin interès a implantar-se al territori andorrà.

Pel que fa als sectors econòmics, la col·laboració incentivarà actuacions en àmbits com la medicina, els esports o el fintech. També es promourà la interacció entre els centres tecnològics catalans i les empreses andorranes, així com la seva participació en el projecte Living Lab d’Andorra. Finalment, l’acord facilitarà la transferència tecnològica en àmbits com la Indústria 4.0 o la sostenibilitat.

A més, la delegació d’ACCIÓ a l’Alt Pirineu i Aran col·laborarà amb Andorra Business per organitzar trobades empresarials entre companyies d’ambdós territoris. Addicionalment, es portaran a terme visites empresarials sobre el terreny i altres accions per buscar col·laboracions entre empreses catalanes i andorranes. Paral·lelament, es realitzaran sessions conjuntes per intercanviar bones pràctiques en l’àmbit de la transferència de coneixement.