Les làmines de semiconductors són un component essencial a un gran nombre de sectors industrials
Les làmines de semiconductors són un component essencial a un gran nombre de sectors industrials | BOSCH

El fabricant d’electrònica Bosch invertirà més de 400 milions d’euros per ampliar les seves fàbriques a Alemanya. La companyia germànica portarà a terme aquesta iniciativa per donar resposta a l’escassetat global de microxips i semiconductors, que està afectant la majoria de sectors industrials. Aquesta inversió permetrà Bosch ampliar les seves fàbriques de microxips i semiconductors a Dresden i Reutlingen, Alemanya. A més, té previst construir un centre de proves de semiconductors i sensors a Penang, Malàisia.

L’escassetat de microxips i semiconductors és una de les principals conseqüències econòmiques de la Covid-19. Durant els moments més complicats de la pandèmia, l’activitat a les fàbriques d’aquests components va reduir-se ostensiblement. A més, va haver-hi un increment a la demanda de béns electrònics de consum, com ara electrodomèstics. Aquesta combinació de factors va provocar que molts sectors industrials es quedessin desproveïts d’aquests components que, actualment, resulten especialment necessaris. Per exemple l’automoció, que el mes de maig va patir una caiguda a la producció de gairebé el 20% a causa d’aquesta circumstància.

«Aquesta inversió mostra la importància estratègica de produir els nostres propis semiconductors»

Harald Kroeger, membre del Consell d’Administració de Bosch

Malgrat que els efectes sanitaris de la Covid-19 a poc a poc es van controlant, no és el mateix cas pel que fa a les seves conseqüències econòmiques. En aquest sentit, Volkmar Denner, president del Consell d’Administració de Bosch, avisa que «la demanda de microxips continua creixent a una velocitat vertiginosa». Per això, Denner anuncia que «estem ampliant sistemàticament la nostra producció de semiconductors per poder proporcionar als nostres clients el millor servei possible». La major part d’aquests 400 milions es destinaran a la planta de Dresden. L’objectiu és ampliar la seva capacitat de producció de cara a 2022.

D’altra banda, Bosch emprarà part d’aquesta dotació per construir un centre de proves de sensors i semiconductors a Malàisia. Aquestes instal·lacions permetran reduir els temps d’espera al mercat asiàtic. Segons Volkmar Denner, «aquestes inversions mostren la importància estratègica de tenir la nostra pròpia capacitat productiva de semiconductors». En la mateixa direcció, Harald Kroeger, membre del Consell d’Administració de Bosch, assegura que l’objectiu de la companyia és «augmentar la producció de xips abans del previst».

Els detalls de l’ampliació de la fàbrica de Reutlingen

Les obres a Reutlingen es portaran a terme en dues fases, que en total ampliaran les instal·lacions en més de 4.000 metres quadrats. La primera fase que, de fet, ja s’ha completat, ha permès ampliar l’àrea de producció de semiconductors fins als 11.500 metres quadrats. Per això, s’han reconvertit espais d’oficines en nous equipaments destinats a la producció. Addicionalment, s’han hagut de connectar aquests nous espais reacondicionats a la fàbrica preexistent mitjançant la fabricació de ponts. Gràcies a aquests canvis, Reutlingen ha vist ampliada en un 10% la seva capacitat de producció de semiconductors, assegura Kroeger.

La segona fase d’expansió preveu la creació de 3.000 metres quadrats addicionals de cara a finals de 2023. Amb aquesta finalitat, Bosch farà una inversió de 100 milions d’euros durant els dos anys vinents. Tot plegat, permetrà la creació de 150 nous llocs de treball al territori on s’ubica la planta de Reutlingen.