El conseller Roger Torrent (esquerra), durant la seva visita a la capital d'Alemanya
El conseller Roger Torrent (esquerra), durant la seva visita a la capital d’Alemanya

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va reunir-se la setmana passada amb diverses institucions de Berlín. Amb aquest moviment, el Departament va buscar crear noves sinergies entre Barcelona i Berlín en els camps de la digitalització i l’emprenedoria. Així doncs, Torrent va visitar Plattform Industrie 4.0, l’organització que promou la transformació digital de la indústria a Alemanya. En aquest espai, va conversar amb diversos dirigents i alts càrrecs germànics: Ernst Stöckl-Pukall, cap del departament Digitalització i Indústria 4.0 del Ministeri Federal Alemany d’Economia i Protecció del Clima; i Henning Banthien, secretari general de Plattform Industrie 4.0.

La finalitat d’aquestes trobades va ser la d’estrènyer els llaços i impulsar la col·laboració en els àmbits de la innovació, la sostenibilitat i la Indústria 4.0. A més, Roger Torrent va compartir diverses iniciatives d’Empresa i Treball. A tall d’exemple, el programa ProACCIO 4.0, gràcies al qual s’han destinat 12,5 milions d’euros en ajuts per a la digitalització d’un miler de pimes catalanes en els darrers dos anys. Aquesta iniciativa, de fet, va estar reconeguda pel programa Interreg Europe de la Comissió Europea com a bona pràctica de política pública.

«Berlín i Barcelona són les dues ciutats de la Unió Europea preferides pels fundadors per crear-hi una startup»

Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya

Durant la seva visita, el conseller va destacar Alemanya com a «referent industrial» i «un dels territoris líders d’Europa en innovació i startups». En aquest sentit, va reivindicar la importància de Barcelona com a hub de la innovació i l’emprenedoria. «Berlín i Barcelona són les dues ciutats de la Unió Europea preferides pels fundadors per crear-hi una startup», va destacar. De fet, Roger Torrent va assegurar que «Catalunya s’ha consolidat com el primer hub de startups del sud d’Europa amb 1.900 startups identificades el 2021, un 11% més que l’any anterior» Aquesta afirmació, basada en un estudi d’Startup Heatmap Europe en 2021, coincideix amb un recent informe d’ACCIÓ que situa Barcelona com a segon territori de la UE amb més empreses emergents fundades o dirigides per dones, només per darrere de Berlín.

En el seu viatge, el titular d’Empresa i Treball va estar acompanyat per Alberto Martín Torras, director de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Alemanya; i Lluís Juncà i Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball. Tots tres han visitat les instal·lacions de Hyundai Cradle, on la companyia sud-coreana d’automoció impulsa startups vinculades a l’automoció. La delegació catalana també va reunir-se amb representants de Factory Berlín. Es tracta d’una de les principals xarxes d’innovació a Europa, que compta amb 3.500 membres provinents de 70 països.