Cartell de l'Automobile Barcelona 2023
Cartell de l’Automobile Barcelona 2023

L’edició número 42 del saló de l’automòbil Automobile Barcelona acollirà la presentació dels primers resultats del Baròmetre Acte Mobility Trends 2023, impulsat des de 2020 per Cotxe Global. L’avanç del sondeig a les empreses de mobilitat i automoció tindrà lloc el dijous dia 11 de maig de 10.00 hores a 10.45 hores a l’auditori habilitat durant el saló en el palau número 8 del recinte de Fira de Barcelona en Montjuïc amb la presència de representants sectorials.

La presentació de les primeres conclusions de l’enquesta en marxa comptarà amb la presència de Leopoldo Satrústegui, director general de Hyundai Motor Espanya i responsable del Fòrum de Mobilitat d’Anfac, per donar la visió de la conjuntura del sector des del punt de vista dels fabricants. A més, Toni Garcia, tresorer del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) i General Manager de Doga, explicarà els riscos i les oportunitats per al sector de la transformació en el procés de descarbonització.

Representants de l’automòbil

Leopoldo Satrústegui i Sergio Alcaraz compartiran taula amb David Ortega, soci responsable d’automoció de la consultora Improva, que ha intervingut en la reindustrialització de Nissan a Barcelona, i de la plataforma Muvmi.

El tancament de la presentació de l’avanç d’Acte Mobility Trends 2023 serà a càrrec de José Miguel García Guirado, director del saló Automobile Barcelona.

El Baròmetre radiografia la situació econòmica de les empreses amb dades sobre facturació, benefici, exportacions i les previsions de tancament de l’exercici, així com de la seva plantilla i dels nous perfils professionals demandats. Un dels capítols centrals situa les inversions de les empreses i la seva aposta per la transformació cap a les activitats emergents de la nova mobilitat.

Radiografia de l’automoció i la mobilitat

En l’edició de 2023, el Baròmetre manté els dubtes per avaluar els efectes de la guerra d’Ucraïna i de l’escassetat de microxips en la indústria i el mercat automobilístic, i també pregunta per altres aspectes nous com la nova aposta pels combustibles sintètics i els efectes de la nova norma de reducció d’emissions Euro 7.

Les empreses i la resta d’actors de tota la cadena de valor del sector de la mobilitat i l’automoció han rebut el qüestionari del Baròmetre Acte Mobility Trends de l’any 2023 en un moment en el qual afronten múltiples transformacions com la descarbonització, la digitalització i els canvis socials. Encara que s’ha superat la pandèmia i el pitjor de l’escassetat de components, l’automoció espera encara recuperar el nivell que tenia en 2019. L’enquesta també es pot contestar clicant en aquest enllaç.

Des de la seva posada en marxa, el Baròmetre Acte Mobility Trends s’ha convertit en una referència per ser l’únic sondeig que dona una visió integral de 360 graus de la situació de les companyies d’automoció i la mobilitat i de les tendències del sector. Els resultats permeten tenir una foto real de les empreses, des dels fabricants de components, passant per les marques automobilístiques i els concessionaris, així com les ‘startups’ centrades en la nova mobilitat.

Suport del sector

El Baròmetre Acte Mobility Trends ha rebut un gran suport del sector des de la seva posada en marxa el 2020 com a iniciativa del canal de mobilitat i motor Cotxe Global. Organitzacions representatives del sector, com Anfac, Sernauto, Faconauto, Ganvam, Aedive, Fecavem, clústers com CIAC, els sindicats CCOO i UGT, la Cambra de Comerç d’Espanya, Seat, Reby, Fira de Barcelona i Mobility City, s’han unit a aquesta iniciativa.

Aquesta enquesta també promou un fòrum d’anàlisi de la mobilitat i l’automoció que es basa en els resultats obtinguts en un moment decisiu, ja que s’està duent a terme la transició ecològica i s’afronten nombrosos desafiaments en aquest sector.

En les edicions anteriors del Baròmetre Acte Mobility Trends, la presentació del sondeig a Barcelona, Madrid i Saragossa va comptar amb la participació de destacats representants institucionals, com ara la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, el ‘conseller’ d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, el secretari general d’Indústria, Raül Blanco, i la consellera d’Economia d’Aragó, Marta Gastón.