ANFAC, Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions, ha celebrat el seminari virtual Clau i tendències de la mobilitat sostenible del futur. Hi van participar José López-Tafall, director general d’ANFAC; Pere Navarro, director general de la DGT; Borja Carabante, responsable de Mobilitat i Medi Ambient a l’Ajuntament de Madrid; i Pere Calvet, president de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP). A més, el seminari virtual va estar moderat per Félix Cerezo, periodista especialitzat en motor del diari El Mundo.

Es tracta d’un dels molts esforços que ANFAC ha realitzat durant els darrers mesos per avançar cap a una mobilitat més sostenible. Al juliol, ja va establir acords de col·laboració amb AEDIVE i AELĒC, dues de les associacions de mobilitat elèctrica més importants de l’Estat. A més, al març van publicar el Pla d’Automoció 2020-40, un full de ruta que marca els objectius de sostenibilitat d’ANFAC de cara a l’any 2040.

Durant la sessió, el president d’ANFAC ha afirmat que “la mobilitat del futur naixerà a partir de la col·laboració conjunta entre tots els actors”. Per això, López Tafall destaca que “serà fonamental col·laborar amb l’Administració a l’hora d’implementar regulacions, tant a escala municipal com nacional”. Així, assegura, “es podran mantenir i impulsar els serveis essencials de mobilitat, com ara el transport col·lectiu i el transport públic”. D’altra banda, José López-Tafall ha recordat que “l’automoció segueix treballant per modernitzar el transport privat, mitjançant tecnologies sostenibles com l’electrificació i els motors d’hidrogen”.

Borja Carabante i Pere Navarro demanen cooperació entre l’automoció i les administracions

Per la seva part, Borja Carabante ha incidit a la necessitat de “crear un marc general i homogeni per implementar una mobilitat sostenible”. En aquest sentit, el delegat del Govern de Mobilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament de Madrid ha reivindicat la importància de la col·laboració entre les administracions i els fabricants d’automoció per tal d’assolir els objectius marcats per la Unió Europea. “Hem d’arribar a una mobilitat amb zero emissions, però no podem prescindir dels cotxes”, assegura. Per això, Carabante defensa “impulsar l’electrificació i facilitar les infraestructures pels vehicles sostenibles”.

Pere Navarro, director general de la DGT, també ha fet èmfasi a la necessitat de cooperació entre les administracions i els fabricants d’automoció. “Som un referent mundial en infraestructures, automoció i seguretat viària, i ara toca centrar-nos en la mobilitat“. Segons el barceloní, “si treballem de manera conjunta, podem esdevenir un model a imitar en mobilitat sostenible”. Per aquesta raó, Navarro recorda que “des de la DGT treballem per afavorir i enfortir l’electrificació i la digitalització de la mobilitat espanyola”. Tanmateix, el màxim responsable de la DGT reconeix que “només treballant conjuntament i establint pactes es podrà arribar a un model de mobilitat que beneficiï tota la població”.

El director general d’ANFAC ratifica el seu compromís amb la nova mobilitat

José López-Tafall també ha subratllat la necessitat de col·laboració per avançar cap a una mobilitat més sostenible. “Els fabricants estem compromesos amb les demandes de la societat i el compliment de les normes europees, però cal treballar de manera conjunta amb les administracions per assolir aquests objectius”. Només així, assegura, el sector podrà avançar cap al Pla d’Automoció 2020-40, per tal de “fer una indústria més neta, sense emissions”. En aquest context, el director general d’ANFAC recorda que “Espanya es troba a la cua pel que fa a l’electrificació” i que, per impulsar la nova mobilitat, “es necessita l’esforç de tots els agents implicats”.

D’altra banda, Pere Calvet, president de la UITP, ha volgut reivindicar la seguretat del transport públic davant la Covid-19. “No hi ha cap estudi científic al món que indiqui el transport públic com un focus de contagi, cap ni un”. A més, Calvet ha remarcat la rellevància del transport públic per l’economia, i ha demanat esforços per avançar cap a la seva electrificació. “L’economia necessita el transport públic per remuntar, ja que és el mitjà de transport d’un elevat percentatge dels treballadors”.