La setena edició de Advanced Factories ha arribat i ho ha fet amb una forta aposta per abraçar les tecnologies de la quarta revolució industrial, així com per a la relocalització de la indústria per a una major prosperitat econòmica. Durant aquesta trobada, que se celebra des del dimarts 18 d’abril fins al dijous 20, més de 30.000 professionals de la indústria es reuniran per a descobrir les últimes solucions en automatització industrial, robòtica i intel·ligència artificial per a millorar la competitivitat del sector.
La inauguració de la nova edició d’Advanced Factories ha comptat amb la presència de la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost, qui ha destacat la importància de reindustrialitzar Catalunya i dotar les empreses de les tecnologies clau, com ara la intel·ligència artificial, l’IoT, blockchain o solucions de ciberseguretat, que els permetin millorar la seva competitivitat. No obstant això, Tost també ha remarcat la necessitat de regular la intel·ligència artificial quant a la qualitat de les dades, la transparència, la supervisió humana i la responsabilitat sobre aquesta tecnologia.
La digitalització i el canvi que la indústria 4.0 suposarà en el sector i en els llocs de treball ha generat una certa incertesa, com ha destacat el director general de Barcelona Activa, Félix Ortega. No obstant això, ha assenyalat que “aquests canvis són aquí i s’han de promoure i entendre, impulsant la formació de nous talents i la innovació”. Però per a això és necessari que les tecnologies de la indústria 4.0 arribin no només a les grans corporacions, sinó també a les pimes. En aquest sentit, la directora general de promoció econòmica i industrial de la Comunitat de Madrid, Mar Paños, ha remarcat que Madrid té “més de 20.000 pimes que són referents i que s’han expandit i internacionalitzat gràcies a abraçar aquesta transformació digital i millorar la seva competitivitat amb uns productes i manera de fabricar única”.
Si fa 30-40 anys es buscava la competitivitat de les fàbriques en baixos costos laborals, “ara l’element de competitivitat és l’automatització industrial”, ha assenyalat Salvador Giró, president d’Advanced Factories i de l’AER. De fet, els anys 70 van ser els anys de gran impuls de la industrialització, tant a Espanya com a Europa, però a finals del segle XX es va cometre el gran error a Europa d’apostar per la globalització i la deslocalització de la indústria. “Europa, que era la fàbrica del món i aglutinava el 70% de la fabricació industrial, va deslocalitzar la indústria, amb el que hem perdut motor de prosperitat”, ha destacat Guillermo Dorronsoro, assessor de la Junta Directiva de Zabala Innovation en l’Industry 4.0 Congress.
Segons l’últim informe d’abril de 2023 del World Economic Outlook, l’economia de la zona euro creixerà aquest any un 0,8%; la dels Estats Units, un 1,6%; a Àsia, un 2,9%; i la Xina, un 5,3%. Com podem solucionar aquesta situació? Dorronsoro ho té clar: “Necessitem recuperar la indústria, perquè és l’únic que pot salvar la situació econòmica que tenim en aquest moment”. La indústria crea llocs de treball més duradors i amb salaris mitjans més alts. A més, promou la innovació. “Els Estats Units ja s’ha adonat que ha de recuperar la indústria i ha posat en marxa beneficis fiscals per afavorir la reindustrialització. A Europa hem de fer el mateix per recuperar la prosperitat econòmica”.
La reinvenció de la indústria
Ens trobem en un moment de profunda transformació, l’anomenada quarta revolució industrial segons el World Economic Forum. I la revolució més transformadora de totes, “la mare de totes les revolucions industrials”, segons ha definit l’economista i professor de la Universitat de Columbia, Xavier Sala-i-Martín. “A diferència de les tres anteriors, en les quals hi havia una sola tecnologia disruptiva com el vapor, el motor de combustió, l’electricitat o els ordinadors, en aquesta quarta hi ha moltes tecnologies disruptives que estan venint alhora i de forma molt ràpida”, ha afegit.
Davant aquesta quarta revolució i la ràpida acceleració de la tecnologia, la indústria es troba immersa en una cursa per construir noves estratègies, reinventar productes i serveis, i ser referent en l’ús de solucions tecnològiques emergents. Julio Juan Prieto, Industria X Lead d’Accenture, ha analitzat les cinc forces que impulsaran la reinvenció de la indústria en la pròxima dècada.
La primera d’elles és la sostenibilitat i sobirania energètica, amb la reinvenció de productes i processos perquè siguin sostenibles des del principi i durant tot el seu cicle de vida, i a més que la producció sigui zero emissions. La segona, la revolució tecnològica que estem vivint, encapçalada per la Intel·ligència Artificial. També el metaverse, la conversió entre el món virtual i el món físic, que permet el monitoratge de les fàbriques en remot. Tot això portarà a una reinvenció cap a fàbriques més intel·ligents i també cibersegures. Però per abraçar aquesta transformació, es necessita formar el talent en les noves tecnologies.