Startup Capital té per objectiu impulsar el creixement de les startups tecnològiques catalanes en fase inicial
Startup Capital té per objectiu impulsar el creixement de les startups tecnològiques catalanes en fase inicial | ACCIÓ

Les empreses emergents catalanes beneficiàries dels ajuts Startup Capital han creat 500 llocs de treball i han obtingut 73 milions d’euros en quatre anys. Gràcies a Startup Capital, cada startup pot rebre fins a 75.000 euros de finançament directe. L’objectiu d’aquesta iniciativa és impulsar el creixement de les empreses emergents catalanes en la seva fase inicial. D’aquesta manera, queden més protegides en els seus primers mesos de vida, fase més crítica per a la seva supervivència.

Els ajuts Startup Capital són una iniciativa d’ACCIÓ, agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. El finançament va posar-se en marxa l’any 2017. Des d’aleshores, s’han invertit 8,4 milions d’euros, que han donat suport a 86 startups tecnològiques catalanes.

«Des del sector públic hem de donar suport als primers mesos de vida dels projectes de les startups amb un fort component tecnològic i transformador»

Lluís Juncà Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball

Dels 73 milions d’euros que han rebut aquestes startups, 33,5 han provingut d’inversió privada. La resta, 39,5 milions, han estat provinents d’organismes públics (principalment, europeus). Es tracta d’un finançament multidisciplinari i transformador. Per això, se n’han beneficiat empreses provinents de múltiples sectors, com ara la mobilitat, la digitalització, el medi ambient o la salut.

Segons Lluís Juncà Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball «des del sector públic hem de donar suport als primers mesos de vida dels projectes de les startups amb un fort component tecnològic i transformador». En aquest sentit, Juncà explica que «és quan han de fer front a més risc, perquè puguin sobreviure, créixer i aixecar rondes d’inversors privats».

Sobre la importància dels Startup Capital, el director general d’Innovació i Emprenedoria assegura que «aquest tipus d’empreses emergents necessiten un volum rellevant d’inversió per poder desenvolupar la seva tecnologia». Només així, continua, es podrà «garantir-ne el creixement i validar la seva tecnologia». Finalment, Lluís Juncà indica que «aquestes tecnologies passen a ser fonamentals per resoldre els reptes als quals haurem de fer front al llarg del segle XXI». Reptes com, per exemple, «descarbonitzar l’economia, retardar l’envelliment o alimentar 10.000 milions de persones en un planeta més sec».

Creix l’ecosistema d’empreses emergents catalanes

Segons recent informe elaborat per ACCIÓ, Catalunya comptava l’any 2021 amb 1.900 startups. Aquesta xifra suposa un increment de l’11,4% respecte del 2020; i d’un 26,4% en comparació del 2019, tot i la Covid-19. L’estudi també mostra que, segons dades de 2020, les últimes disponibles, les empreses emergents catalanes donaven feina a 19.300 persones, un 10% més que el 2019. Per tant, el 2020 es van crear 1.800 llocs de treball, malgrat la pandèmia.

De fet, l’any passat les startups de Catalunya van captar un total de 1.479 milions d’euros en inversions. Així ho indica un estudi elaborat per ACCIÓ, a partir de dades recollides per la consultora Dealroom. Segons l’informe, es tracta de la xifra més alta de la història, superant en un 246% el volum d’inversió obtingut l’any 2020.